Räksoppa
Så här fin blev räksoppan.
Det som användes var; räkskal, fänkål och lök som stektes med tomatpuré.. Sedan hälldes 6 dl fiskfond och 1 dl vitt vin i grytan. Detta puttrade några min. Sedan silades allt och fick puttra ca 10 min till med grädde, salt, vitpeppar och lite cayennpeppar. Sedan serverade killen detta med alla de handskalade räkorna (som skalen kom ifrån). Allt detta åts med mitt nybakade filmjölksbröd och var AWSOOOME!!
Första uppdateringen på nästan ett år
Hej gott folk.. Nu har jag tänkt börja vara aktiv med min lilla matblogg igen och skriver härmed mitt första inlägg på nästan ett år.. Jag har tagit massvis med bilder på mat senaste året, och kan inte lägga upp alla på en gång, men här kommer ett litet smakprov av det gångna mat-året ;)
Första bilden; omelett med pastasås och färska örter från trädgården.
Andra bilden; fetaostbiffar med fetaostkräm och grönsaker.
Tredje bilden; foccaciabröd.
Fjärde bilden; tacopaj med sallad.
Femte bilden; fetaostbiffar med svampsås och persiljemos.
Sjätte bilden; muscovadotryfflar med havssalt.
Sjunde bilden; åt på sjömagasinet, Leif Manneströms förredetta Michelin-krog.
Åttonde bilden; fiskspett med potatismos, sparris och aioli.
Nionde bilden; gjorde två pastasåser på jobbet, bacon-och svamp sås / räk-och saffranssås.
Tionde bilden; saffranslängder med vit choklad och mandelmassa.
Elfte bilden; köttfärsfylld paprika.
Tolfte bilden; oxfilé, potatisgratäng och rödvinssås (nyårshuvudrätt).
Trettonde bilden; tapaskväll med baconrullade dadlar, baconrullad sparris, champinjoner med ädelost i bacon, musslor, räkor etc.
Fjortonde bilden; ikväll bakas det filmjölksbröd och killen håller på med en räksoppa.
Hörs snart igen ;)
Vitlöksköttbullar med morotspuré och sås, samt hemmasydd klänning.

Detta blev mycket gott, morötterna är mindre kcal än potatisar också.
Sydde även en klänning idag, här kommer den;

Mycket nöjd faktiskt =)
Ha det gott!
Lax, sallader, köttfärssås, kycklinggryta och nyttigt snacks.
Lax

Stekte lite lax jag hittade i kylen som jag kryddade med salt och citronpeppar. Detta åt jag med kokta ärtor, stekt sparris och lite lätt-majjo. Supergott!
Sallader i massor

Åt sallad med kompisen på Salladsbaren. Åt god rökt lax, räkor, ananas, mozarellabollar och en skagenröra. Allt var mycket gott utom röran, har svårt när det smakar för mycket majjo och fett.

Åt sallad med killen på Hälsofreak. Där valde jag rökt lax, räkor, kyckling, majs, mango och avokado med sweet chili dipp till. Nam nam!

Har kommit på världens enklaste lunch som man kan käka. Man går till Hemköp till charken och ber de lägga ihop en sallad. Då tar man de ingredienserna som man själv tycker är goda och så blandar de en sallad på plats. Superenkelt och gott. Min brukar hamna på mellan 30-45 kr och det är färska och goda saker i salladen man får, men framförallt får man välja allt man vill ha i salladen =) I denna var det bland annat räkor och ägg.

Detta kan nästan klassas som en sallad. Jag hade lite köttfärssås i kylen som jag åt kokt och stek majskolv, stekt sparris och rivna morötter till. Gillar sådana här tallrikar, mycket av det goda =)

Hemmagjord räksallad, men handpillade räkor, brieost, keso och lite majjo till.

Omelett med en stor sallad. En mycket god och enkel lunch. Jag tog lite bacon, zucchini, lök och purjolök. Stekte det och hällde i några ägg. Salta peppra och stekte på låg värme en ca 10 min. Klart! Så gott!

Bacon- och zucchinisallad med ägg på. MUMMS!

Sallad med tonfiskröra. Tycker ofta att tonfisk är lite väl torrt, så blandade ihop lite tonfisk, creme fraish, purjolök och salt och peppar till en röra. Mycket gott till sallad =)
Köttfärssås

I förra veckan gjorde jag faktiskt min första misslyckade köttfärssås. Jag hade i en hel del riven morot och kryddade med bland annat vitlökspulver, vilket jag tror vad "the failure". Ska inte ha detta i min köttfärssås i samma mängd igen. Trist när man misslyckas med en rätt man nästan alltid får till.... Men men sånt är livet.
Kycklinggryta

Gjorde min vanliga kycklinggryta med sweet chili, vitlök och kokosmjölk. Kolla tidigare inlägg för recept.
Snacks

Färska jordgubbar med vispad grädde.

Har börjat med ett "nytt" snacks. Jag tar en frukt, häller kokos, solroskärnor och kesella i tre små högar. Sedan tar jag en bit av frukten och doppar i kesellan och sedan i antingen kokosen eller solroskärnorna. Sååå gott!!

Orkade inte laga mat en kväll så gjorde en fruktsallad, mumma! Hade i en banan, en apelsin, ett äpple, jordgubbar och lite kesella på!

Nötter är det bästa godiset som finns! Här är det pistage, vanliga cashew och cashew med sweet and sour smak.

Ett till snacks som jag äter en hel del. Frysta jordgubbar som jag tinar, på med kesella lätt och lite kokos. Muums!

Nytto-bollar. Kollade på Anna Skippers hemsida. Där hittade jag ett recept på nyttiga kokosbollar. Jag gjorde min egna variant. Jag hade 1 dl dadlar, 1 dl mandlar, 1 dl kokos och 1 dl solroskärnor som jag hackade fint. Sedan smälte jag lite kokosfett som jag hällde på de hackade ingredienserna. Sedan blandade jag ihop allt, rullade till bollar och rullade i kokos. Mycket gott. Godkänt av johans syskon!
Så nu är det dags för lite käk här. Idag blir det lasagne som killen gjort.
Ha det gott!
Göteborgtripp.
Idag så ligger jag i soffan hemma hos mamsen och kelar med två katter. I eftermiddag ska jag även hälsa på min bäbis-häst Money och se när syster hoppar henne.

Ikväll blir det att äta på restaurang Linnea Art, ibland är livet härligt =) http://www.linneaartrestaurant.se/
Ha det gott!
Snacks, makrillsallad, dillkött, jordgubbar, grillat, kyckling i ugn, färskpressad juice, tacotallrik, varmrökt lax, morotssoppa, prinicsallad och vårtecken.
Fredagssnacks en helt vanlig fredag.

Här kommer mina favvisar på fredagsmyset =) Havrekakor (Johans), Exotiskt godis (älskar nötterna med yoghurt och kokostopparna), skivade morötter och gurka som jag dippar i min bacondipp jag köpte på Skänninge marken i somras. Mumma!
Makrillsallad

Här kommer en helt vanlig sallad med en burk makrill till. Enkelt, men supergott. Hade bladsallad, röd paprika, majs, rödlök, AVOKADO <3 och ett kokt ägg i salladen. Till en klick creme fraish och lite majonäs på äggen. Såå goott!
Dillkött

Jordgubbar

I förra veckan så var det extrapris på jordgubbar på Hemköp, 1 liter för 15 kr. Så klart jag åt det som kvällsmat en dag. Sååå gott och faktiskt riktigt smakrikt för att vara så här års =)
Grillat
I veckan som varit så har det varit helt underbart väder och massor av sol, såklart att det blev en heeel del grillat =)

När lilla syster var här så grillade vi på balkongen. Denna gången blev det fläskfilé skuren i bitar som jag marinerade i min favvo: sweet chilisås, soya och rapsolja. Mumms! Sen till det lite bea-sås och sallad.

Dagen efter bar det av hem till mormor o morfar med syster och då hade de köpt entrecote på Skönero kött här runt knuten. Den grillades efter att legat i mycket god marinad, och serverades med pommes, sallad, bea och två kryddsmör. Lätt bland det godaste kött jag någonsin ätit!!! Skönero kött ÄGER!

Eftersom jag åkte hem till mormor o morfar även i påsk så hade jag turen att få äta denna underbara entrecote från Skönero kött TVÅ gånger. MUUUMMSSS!

Jag och killen hade även en liten egen grillkväll här hemma på balkongen med vår el-grill. Då blev det små bitar av fläskfilé på spätt som marinerats, potatis, morot och palsternacka i ugnen och så grillade vi även lite paprika och lök. Till det gjorde jag min sweet chili-creme fraish sås. Riktigt smaskigt! Tips på rotfrukter i ugnen, ha 200 grader i ca 25-30 min, så får de härlig färg och konsistens.
Kyckling i ugn

Hittade lite kyckling i ufrysen och var såå sugen på potatismos så blev detta till middag: Potatismos a la Sanna med kyckling i ugnen. Kycklingen förstekte jag i panna med salt och peppar, lade i den i en ugnsform, la färsk broccoli bredvid, hällde på matlagningsgrädde, lite soya och på med lite ost på toppen. Det lät jag vara i ugnen ca 25 min på 200 grader. Blev faktiskt riktigt gott, men nästa gång ska jag köra utan osten.
Färskpressad juice

Fick en juicepress av mormor och morfar förra veckan, guuud så gott det är. En eller två apelsiner, 30 sekunder med juicepressen och sen har man världens godaste och nyttigaste juice framför sig. Underbart!
Tacotallrik

På fredagskvällen så vad jag själv hemma och kände för att mysa till det lite. Så jag svängde ihop en tacotallrik och gjorde egen guacamole. Sååå gott! Vad har ni på er taco? Jag har sallad, gurka, paprika, röd lök, majs (ett MÅSTE), ost, creme fraish och ifall jag orkar guacamole =)
Varmrökt lax

Jag var hemma hos papsen med fru och min lilla lillasyster. Då hade jag turen att få med mig lite varmrökt lax hem. Den var helt sjukt god. Jag gjorde en liten sallad till och värmde rester av tacofärsen som behövdes ätas upp, sen hade jag hälften av laxen till. Ooohhh lyx sallad säger jag bara!
Morotssoppa

Ikväll så var ja trött och kände för min älskade morotssoppa. Receptet finns tidigare i bloggen. Till soppan åt jag resten av den varmrökta laxen på två rån med lite lättmajonäs på. Härligt!

Prinicsallad

Jag och killen gjorde en liten picnic förra veckan i solen. Då slängde jag ihop en sallad och killen gick och köpte en färdiggrillad kyckling som jag pillade isär. Lite mer än hälften av kycklingen hade jag och killen i salladen, medan jag fryste in en tredjedel som jag hade i en annan sallad en annan dag. Supersmidigt!
Vårtecken

Så tänkte jag avsluta mitt "lilla" inlägg med ett härligt vårtecken jag såg på en av mina promenader förra veckan. En sååå vacker svan i solen som speglas i vattnet.
Ha det gott alla människor!
Risoni och baconsås, Lax och camenbertsallad, Saffransfiskgryta, Pannbiff, Kycklinggryta med chili och kokosmjölk, fredagssnacks, tacopaj a la Cina, Lasagne med aubergine, ananasglass, jordgubbssmoothie och makrillsallad
Risoni och baconsås

Hade lite risoni (pasta som ser ut som ris) hemma och slängde ihop en bacon- och svampsås till den. I såsen finns creme fraish, stekt bacon, stekta chaminjoner, lök och en skvätt matlagningsgrädde. Till detta serverade jag lite kokta haricoverts. Supersmidigt och riktigt gott!
Lax och camenbertsallad

Jag hittade lite sallads-lax på hemköp och en liten camenbertost och gjorde en mycket god sallad. Den innehåller isbergssallad, gurka, orange paprika, rödlök, skivad avokado, gravad lax och camenbertost. Mumma för salladsälskare =)
Saffransfiskgryta

Jag blev sååå himla sugen på potatismos förra helgen och hade även en burk creme fraish med saffranssmak i kylen och några bitar lax i frysen. Så jag sökte lite på google efter fisk och saffran och det blev då denna rätt som kvällsmat på måndagen. Jag tinade laxbitarna, lade de i en ugnsfast form, på med salt och peppar, på med hackad purjolök och hackad paprika och tll sist på med en burk creme fraish saffran och tomat och en skvätt matlagningsgrädde. In i ugnen ca 20-30 min sen vart det klart =) Lite hemmagjort potatismos till det och dagen är gjort! Suuupergott!
Pannbiff med trattkantarellsås och pasta

Jag gjorde vanliga pannbiffar där jag rev lite vitlök i smeten. Till detta förvällde och stekte jag trattkantareller som jag hade i frysen. Dessa gjorde jag en mycket god sås på. Såsen gjorde jag så att jag använde pannbiffarnas stek-fett, lite matlagningsgrädde, en skvätt ättiksgurkespad, en skvätt lingonsylt, salt och peppar. Istället för potatis så hade jag pasta till. Det blev mycket gott med vitlöksbiffar och trattisar =)
Kycklinggryta med chili och kokosmjölk

En superenkel och god kycklinggryta. Skär kycklingfiléer i bitar, stek dessa i lite salt och peppar. I med lök, vitlök, hackad morot och lite frysta wokgrönsaker i en wokpanna. När grönsakerna är klara släng tillbaka de stekta kycklingbitarna, på med två burkar kokosmjölk lätt, en skvätt sweet chili sås och lite extra salt och peppar. Låt puttra ca 15 min och så är det klart. Ifall man vill kan man ha lite nudlar till grytan. Mycket gott!
Fredagssnacks

Mitt ultimata fredagsgodis: Naturgodis, morötter och gurka med dipp och sen lite kex (som är johans). Smask smask!
Tacopaj a la Cina

Min kompis Cina gjorde en suuupergod tacopaj hemma hos mig häromveckan, och jag måste visa alla det goda receoptet. Gör en vanlig pajdeg och knåda ut degen i pajformen. Låt degen förgrädda lite, ca 10 min. Stek sen köttfärs och lite lök med tacokrydda. Lägg i den stekta köttfärsen i den förgräddade pajformen med deg, på med ett lager creme fraish med paprikasmak, ett lager ost och lite paprikabitar längst upp. Grädda i ugnen ca 25 min i 175 grader. MUMMA sååå GOTT =)
Lasagne med aubergine

När far, fars fru och lilla lillasyster var på besök så slängde jag ihop en lasagne, gjorde som vanligt fast hade i ett lager med aubergine, mycket gott =)
Ananasglass

Gjorde lite nyttig hemmagjord glass, denna gången på ananas. Hade en färsk ananas som jag fryst ner halva i bitar. Dessa bitar tinde jag lite grann, sen slängde de i en skål med en burk kesella lätt och mixade. Detta serverade jag i två små glas med några bitar av den frysta ananasen som jag sparat. Nam nam!!!
Jordgubbssmoothie

Suuperenkelt med såå gott. Något som man hinner göra i reklampausen ;) Ta bara fram lite jordgubbar ur frysen som tinar lite. Häll på med mjölk och mixa ordentligt med stavmixer. Klart och njut!
Makrillsallad

Så var vi framme vid söndagens lunch/middag. Gjord en mycket god makrillsallad. Tog några blad huvudsallad, lite hackad gurka, hackad paprika, majs på burk, hackad purjolök, en hackad avokado, ett kokt delat ägg med två klickar majonäs på. På med min olivolja med citronsmak, salt, peppar och sen en burk makrill på sida. Mumms!!
Nu är det dags för det sista söndagsslappet och kanske en kopp med riven ingerfära och honung.
Ha det gott allt folk!
Bacardi Melon, frukt i massor, räksallad, banansmoothie, lax med romsås, fläskkarré, kycklingsallad, picnicbog och morotssoppa.
Bacardi Melon

En bacardi melon är underbart på fredagkvällen efter en hård jobbvecka. Några klunkar, sedan är man i himlen =)
Frukt i massor
Det har blivit en hel del frukt senaste veckorna i olika former;

Kiwi med lättkesella på.

Färsk ananas.

Banansmoothie.
Räksallad
Underbara lunch med 500 gram (när de var oskalade) handpillade räkor, mumma. Till detta gjorde jag en god romsås på creme fraish, rom, rödlök, salt, peppar och lite citronsaft.

Lax med romsås

Jag lagade lite lax i ugnen med saffranssås och potatis dagen innan, när det blev lite över av både romsåsen och laxen passade detta perfekt ihop. Som sallad åt jag bebisspenat, mycket gott.
Fläskkarré

Det var myyyycket tomt i både kyl och frys i början av denna vecka. Längst in hittade jag några frusna fläskkarréer. Dessa stekte jag med salt och peppar och till detta hade jag kokt haricoverts, tzatsiki, sweet chili sås och vitlökssmör. Blev en oväntat god middag. Man kan helt enkelt trolla med knänen ibland ;)
Kycklingsallad

Efter storhandling med sambon så orkade jag inte laga mat. Jag köpte istället 2 st färdiggrillade kycklingfiléer och gjorde en god sallad till. Mycket god kvällsmat. Jag köpte även en god mörk liten småfranska, mums.
Picnicbog

På storhandlingen såg jag superbillig picnicbog. Den var så billig att jag inte kunde motstå, även fast jag aldrig tillagat det innan :P Jag skar den i fyra avlånga bitar som jag kryddade med salt, peppar, olivolja och pressad vitlök. Dessa stekte jag snabbt i panna och la sedan i ugnen tills de hade 68 grader på tjockaste stället. Till detta gjorde jag gräddstuvad broccoli. Det blev mycket gott. Känner mig nöjd för att vara första gången med picnicbog =)
Morotssoppa

Ikväll gjorde jag min älskade morotssoppa och gjorde som jag brukar förutom att jag slängde i lite purjolök. Jag tänkte inte på att purjon färgar så istället för att bli härligt orange blev den gul/grön/orange/brun. Den smakade lika gott, men såg tyvärr inte lika smaklig ut. Man lär sig ngt nytt varje dag.
Till soppan åt jag fullkornsbröd med ost och sockerfri myyyycket god fikonmarmelad.

Så där det var alles.
God natt och ha det så bra alla =)
Råraka med fläskfilé, potatismos med kantareller och fläskfilé, tapas, frukttårta, räksallad, pannkakor, baconinlindad kyckling, barn-köttfärssås, capri, entrecote, banandessert, baconpaj och ärtpuré.
Råraka med fläskfilé

Rårakor med morot och fläskfilé i ugnen. Rev en potatis och 4 morötter och hade i ett ägg, salt och peppar i smeten. Sedan stektes detta och blev goda rårakor. Fläskfilén stektes först på hög värme i stekpanna med salt och peppar, sen in i ugnen till 67 grader och på med vitlökssmör vid servering. Nam nam!
Potatismos med kantareller och fläskfilé

Resten av fläskfilén stektes i bitar i panna med salt och peppar och så gjorde jag en trattkantarellsås, smörstekte kantareller och fixade potatismos till. Huuur gott som helst!
Tapas

Åt tapas där jag gör mitt exjobb. Det godaste på kvällen var; daddlar med oströra som var baconlindade, parmainlindad sparris och vitlöks- och chiliräkor. Och så får vi inte glömma efterrätten....

... som var en supergod creme brulé med hjortronsås. Min favvoefterrätt =)
Frukttårta

Jennifers födelsedagstårta som är min egenkomponerade supergoda tårta. Här finns en pajbotten (som gräddats), ett lager med lemoncurd, ett lager grädde, massor frukt och nonstop på.
Gjorde även en till när mamma var på besök, den blev ännu godare då Jennifer hade handlat jordgubbar. Mumms!

Räksallad
En "gammal" goding, räksallad med handpillade räkor. Supergod lunch!

Pannkakor

Jag gjorde för en gångs skull pannkakor efter recept, men de höll inte riktigt ihop innan jag hade i ett ägg till. Så av de första pannkakorna gjorde jag en hög med pannkakor, grädde och bananer. Riktigt gott, även om det inte är lika vackert...
Baconinlindad kyckling

Ville göra något roligare med kycklingfiléerna som jag hade så lindade in de i bacon efter jag stekt de i pannan. Till detta åt jag avokado och glaserad vitkål. Vitkålen hackade jag i bitar, kokade i ca 5 min och hällde sedan i stekpannan med honung, rapsolja och soya och lät koka i ca 20 min. Gott gott!
Barn-köttfärssås

Min kille är lite känslig för "saker i köttfärssåsen", så hade i riven vitlök, rivna morötter och passerade tomater. Då blev han glad, även om jag tyckte det va lite trist. Som tur var kryddade jag som jag brukade och då blev köttfärssåsen lite roligare.
Capri

Hade en dålig dag förra veckan så gick till den bästa pizzerian i stan, Butterfly, och tog en Capri. Det är pizza med champinjoner och räkor som jag hällde kebabsås på. Gott, men inte såååå nyttigt.
Entrecote

När mor var här i helgen så åt vi god entrecote, råstekt potatis, tzatsiki och färsk kokt broccoli. Jam jam!

Fick även denna fina burk av mor min med goda kakor i.
Banandessert

Skivad banan med lättkeso och lite kardemumma på. Mycket gott och även nyttigt!
Bacon-och broccolipaj

Gjorde en paj med färsk broccoli, stekt bacon och lök i. Det blev mycket lyckat eftersom baconet var lite salt och gav pajen en god smak.
Ärtpuré

Ikväll så gjorde jag en ärtpuré med knaperstekt bacon och ett kokt ägg. Ärtpurén gjorde jag så att jag kokade ärtor med en grönsaksbuljong. När ärtorna var färdigkokta så hällde jag ut ca 2/3 av vätskan och mixade med stavmixer. Sedan hade jag i en klick smör, liiite grädde, salt och peppar och mixade igen. Det blev en mycket god puré.
Nu är det dags för top model på TV och en maffig pluggvecka.
Ha det gott gott folk!
4 rätters, 3 rätters, räkmacka a la götet, blomkålsgratäng, laxsoppa, alla <3 dag middag, broccolisoppa och rester-combo.
Helgen innan så var jag och Cina på en härlig 3 rätters på Plaza här i Linköping. Vi fick följande:
3 rätters på Plaza

Skagentoast med en liten sallad till förrätt.

Husets fläskfilé med hemmagjord bernaisesås till huvudrätt.

Kladdkaka med inlagda jordgubbar till efterrätt.
Hela middagen var helt underbar och sällskapet detsamma =)
I helgen var jag ju som sagt i göteborg, och när jag, syster och kusinen var på stan en sväng var vi ju tvugna att ta oss en fika, och vad kan passa bättre än en räkmacka på Le Pain Franscais?
Räkmacka a la götet

Mackorna var suuupergoda, men de var så stora att ingen av oss orkade äta upp den, man fick kriga för att få i sig de underbara räkorna.
Blomkålsgratäng

Häromdagen fick jag hem min ICA tidning och fick se ett recept som jag ville testa, blomkålsgratäng med knaperstekt bacon. Jag snodde det och gjorde det med min egna twist. Jag hade ett blomkålshuvud, en hackad rödlök, 3 rivna vitlökar, 2½ dl lätt creme fraish, 1 dl mjölk, salt, peppar och ost. I receptet stod det att man skulle lägga i blomkålen i formen, blanda creme fraish, mjölk, ost och kryddor och sen varva i det i gratängen och sen ha den i ugnen i ca 40 min. Men jag tänkte att det skulle gå fortare att förkoka blomkålen, men då sögs tyvärr inte vätskan upp. Det blev supergott, men lite vattnigt. Nästa gång ska jag ha samma ingredienser men ej förkoka. Baconen stekte jag ordentligt och lät droppa av på hushållspapper. Mumma!
Laxsoppa

Jag provade att göra en mindre lyxig variant av fisk/lax-soppa i veckan och hade inte i grädde eller vitt vin. Detta ska jag inte göra om, då det blir mkt godare med de ingredienserna. Men däremot var det supergott att bara ha lax som enda fisken i soppan och att ha gul lök, purjolök och morötter som grönsaker. Sen är ju saffran ett MÅSTE ;) Dock dög absolut som en billigare variant, men det är myyycket godare med vin och grädde. Kolla tidigare recept.
Alla <3 dag middag
I måndags så var det alla <3 dag och då lagade jag och killen 3 rätters. Det vi lagade och åt var följande:

Avokado med salt, peppar och citronolivolja med (köpt för en gångs skull) skagenröra till förrätt.

En kyckling/kokosmjölks/vitlök/sweetchili gryta med nudlar till huvudrätt.

En supergod varm fruktsallad med mörk choklad på till efterrätt.
Till detta drack vi från världens största vinflaska som vi fick från mamsen, supergott!

Jag fick även detta av killen (som sagt att vi inte skulle ge ngt till varandra):

En vacker rosenbukett och...

... världens sötaste nallebjörn. Nu fick han många pluspoäng!

Jag hade en dag kokt broccoli över sen dagen innan så jag slängde ihop en soppa med lök, vitlök och broccoli som jag mixade och sen åt med en klick creme fraish och...

... knaperstekt bacon och kokt ägg. Najs najs!
Rester-combo
Man kan alltid göra något gott av rester. Här hade jag pannbiffar och lite vitlökssmör i frysen som jag rev lite morötter till. Supergott!

Så där, detta var två veckors uppdatering. Jag ska försöker bli lite bättre och uppdatera oftare, det har bara varit lite mkt senaste veckorna. Ha det gott gott folk så hörs vi snart igen =)
Pannbiffar, hemmagjord nyttig glass, lasagne, kycklingfiléer, saffransräkor, fläskfilé, fruktkompott, broccolisoppa och utemat.
Pannbiffar

Hemmagjorda pannbiffar med god sås, potatis, rivna morötter och avokado till. Biffarna innehåller mjölk, ströbröd, gul hackad lök, blandfärs, hackade soltorkade tomater, salt och peppar. Såsen innehåller sky från biffarna, mjölk, smör, mjöl (redning), salt, peppar, torkade trattkantareller och lite ättiksgurkespad. Mumma! Avokadon är som alltid klädd med olivcitronolja, salt och peppar.
Jordgubbsglass

Mangoglass

Detta är helt enkelt bara frusen frukt och lätt kesella som är mixat med en stavmixer, gott och enkelt. (Mangoglassen hade jag lite citronsaft i också). Jordgubbarna är min favvo än så länge.
Lasagne

Gjorde en feeet lasagne när mamsen och syster kom på besök i helgen. Denna är supergod med lite vitlök och "Tomat och basilika creme fraish".
Kycklingfiléer

Gjorde kycklingfiléer i ugnen med couscoussallad, avokado och sweet chili sås. Kycklingen stekte jag först i pannan på varje sida med salt och peppar innan den åkte in i ugnen. Detta för att den ska få lite färg och hålla inne saften när den ugnsteks.
Saffransräkor

Riktigt god pastasås. Denna innehåller gul lök, vitlök, bacon, "Saffran och tomat creme fraish", hyvlad morot och handpillade räkor. Räkorna ska i när såsen är klar och bara bli varma =)
Fläskfilé

Gjorde fläskfilén på samma sätt som kycklingfiléerna. Stekte på hög värme med salt och peppar och sen skjuts in i ugnen till 65 grader längst in i filén. Till detta broccoli, sweet chili sås, stekta champinjoner och hemmagjord klyftpotatis. (Hacka potatis i bitar, lägg de på plåten, på med olivolja och rosmarin och salt, in i ugnen på 200 grader ca 30 min)
Fruktkompott

Orkade inte laga mat igår kväll så åt detta istället. En hackad banan och en hackad apelsin med lätt kesella, kokos och flytande honung på. Nam nam!
Broccolisoppa

Hade kvar färdigkokt broccoli från igår så hackade och stekte vitlök och gul lök. Hällde sedan i broccolin och stekte lite till. I med lite vatten och en grönsaksbuljong och kokade lite. I med salt och peppar och mixade med stavmixer. Några droppar citronsaft och en klick creme fraish så hade man en god soppa med lite drag i. Detta åt ag med ett berg av knaprigt bacon och ett ägg.

Utemat
Käkade lunch med Jennifer på Hamlet, två plankstekar för 149 kr. Gott!

Hittade även denna skylt där:

Käkade kvällsmat på Mozarella en kväll när både jag och killen var riktigt trötta. Jag åt en carbonara.

Åt lunch med Jennifer veckan efter på mitt favvoställe "Hälsofreak". Jag tog ett wrap med kräftstjärtar. Till efterrätt blev det en nyttig chokladboll utan socker. Älskart!


Åt hos mormor och morfar igår. Fick då biff a la lindström med hemmagjort potatismos. GOTT!

Nu blir det att kolla på "halv åtta hos mig" och bli inspirerad.
Kram och hej!
Stuvade morötter, bacon- och champinjonsås med pasta, moussaka, smoothie och avokado.
Stuvade morötter med falukorv

Enkel bakis-mat. Gör som stuvade makaroner, fast koka morötter innan. Liiiite nyttigare än stuvade mackisar ;)
Bacon- och champinjonsås med pasta

Snabbmat a la Sanna. Två pkt stekt bacon, tärnad och steka färska champinjoner, purjolök, soltorkade tomater, creme fraish och en klick tomatpuré. (och salt och peppar så klart). Kokade färsk broccoli till så att man fick lite extra näring.
Moussaka

Gjorde som en vanlig lasagne fast med aubergine. Auberginen skar jag i cm-tjocka skivor, saltade (för att få bort vätskan) och stekte lätt innan jag hade dem i moussakan. Gott gott och nyttigare än vanlig lasagne =)
Smoothie med kiwi

Stavmixade kiwi, mjölk och yoghurt. Mumma!
Avokado med topping

Skivad avokado med min citron-olivolja, salt, peppar, creme fraish och hackad rödlök. Sååå gott!
Suuuuupergod förrätt/side-dish etc.
Det var alles för idag. Hoppas ni alla haft en bra vecka =)
Spahelg på badhotellet i Tranås, tacokväll, chili con carne och panerad plattfisk med rotfrukter.
http://www.badhotellet.com/
Något som jag fick äta hemma hos pappa var en god korvgryta som hans fru lagat. Den innehöll kokt potatis, morötter, purjo, falukorv i bitar och rikligt med vatten. Hur den var kryddad ska jag fråga henne om någon dag. Enkelt och riktigt gott. =)
Sedan var jag och min sambo som sagt på Badhotellet i Tranås och det fick betyget OK från oss. Jag hade väntat mig lite mer av spaavdelningen, t ex en bubbelpool eller ngt, och min behandling kändes ganska meningslös. Fick ligga på en uppvärmd lerplatta inlindad i lakan i ca 20 min. Det var skönt, men kändes inte som att det gjorde någon nytta. Dock var maten mycket god, det var trevlig personal och jag och sambon hade en riktigt skön helg tillsammans. <3
Spahelg på badhotellet i Tranås
Här kommer middagen som vi bjöds på, dock väääldigt suddiga bilder.

Förrätten var en god chesecake med serranoskinka och äppelkompott till.

Huvudrätten var en noisette på hjort med två såser och någon kompott på rödkål (tror jag det var...)
Denna serverades med en rotfruktsgratäng.

Denna gratäng var det enda som inte helt höll måttet under middagen, den var lite vattnig.

Till efterrätt var det en vitchokladmousse med nyponsås som var toppat med bla physalis.

Två glada personer som var på väg ner till spa´t.
På fredagen så blev det en äkta tacoskväll med min sambo. De ingredienser vi hade denna gång var:
Creme fraish lätt, isbergssallad, tacofärs, tacosås medium, gurka, ananas på burk, hemmagjord guaca mole, riven ost, majs, rödlök, röd paprika, tacochips och givetvis mjukt tacobröd. Med 13 ingredienser blev det en riktigt de luxe tacokväll. MUMS!
Tacokväll de luxe

Min hemmagjorda guaca mole är verkligen superenkel att göra. Dela två avokados och gröp ur innanmätet som du häller i en skål. I med ca 2 dl creme fraish lätt, en halv hackad rödlök, salt, peppar och 3 pressade vitlöksklyftor. Sen mixa allt med en stavmixer och så är det klart! Hade även i lite citron i denna så att den skulle hålla den fina gröna färgen längre.

Dagen innan detta så snorde jag ihop en chili con carne, eller chili kurt arne som min mamma skulle sagt. Hade lite köttfärs i frysen så det passade perfekt. Riktigt billig maträtt faktiskt, har man köttfärs så det inte mycket att få ihop denna rätt. I denna hade jag i röd lök, gul lök, köttfärs, vitlök, 2 burkar tomater, 2 burkar vita bönor, en halv burk kikärtor, en halv röd paprika, salt, peppar och lite sweet chili krydda.
Chili con carne

Här är det en bild på chili som blivit frusen och tinats under söndagen. Den åt jag med resterna från tacosen, en god salladsmix med min egna guaca mole på. Guaca mole brukar ju bli grå/brun och trist ganska snabbt, men jag hällde i lite citron i min så den höll sig grön och fin i två dagar =).

Till sist kommer ett recept på en god LCHF rätt som jag hittade på i veckan. Panera och stek en plattfisk, hacka morötter, palsternacka, paprika och gul lök och stek i ugnen med olivolja, salt och timjan på. Detta serveras med en klick lättmajonäs.
Panerad plattfisk med rotfrukter.

Tips! Ha ca 200 grader på rotfrukterna, ifall man har för låg värme under för lång tid kan de bli lite mjuka istället för att ha "stuns" i.
Till sist en bild på kvällens snacks, cashewnötter!

Pasta med saffran- och räksås, morotssoppa, blåbandsoppa, hälsofrukost, popcorn, hälsofreaksallad och broccolisoppa
Till att börja med har jag gjort en av mina godaste pastasåser, sås med handpillade räkor och saffran, mumma. Denna gör man genom att hacka lök och vitlök som man bryner. Sedan hyvlar man i två morötter (inte det innersta vita på moroten) och steker lite till. Efter det häller man i antingen creme fraish och saffran i påse eller lite vanlig creme fraish (lätt) och en burk saffran - och tomat creme fraish (vilket jag gjorde idag). I med salt och peppar. Sen det sista man gör är att ha i de handpillade räkorna, sen är det dags att servera med pastan.
Pasta med saffran- och räksås

Sen lagade jag min älskade morotssoppa igen, dock denna gång med färsk riven ingerfära istället för på burk. Recept finns om man söker i bloggen.
Morotssoppa

Eftersom jag fått lite dille på soppa just nu snorde jag även ihop blåbands soppa på påse. Detta är faktiskt något som är mycket gott, inte alls så onyttigt och går väldigt snabbt. Ett tips för er som har lite tid, vill äta något som är ganska nyttigt och ändå vill äta gott. Soppan hade inte speciellt mycket kcal och ingen glutamat.
Blåbandsoppa med sparrissmak

Jag kryddade soppan med lite fryst persilja, blev lite roligare då =)
Jag har på sista tiden haft en del problem med att jag blir förkyld om och om igen, så pratade lite med en kille och det jag ska satsa på nu är friscusjuice, ägg, fet fisk och färsk ingerfära för att försöka hålla mig frisk. Så på söndagen åt jag en riktig god hälsofrukost med färsk riven ingerfära i mitt orientaliska "mag"-té, friscusjuice, activa yoghurt för magen och en frukttallrik med päronkeso.
Hälsofrukost

Sen måste jag visa en av mina nya skålar som jag fick av min lillasyster i julklapp. Jag som älskar popcorn måste ju ha popcornskålar, hihi!
Popcorn

Idag åt jag och killen lunch på Hälso Freak (som jag ääälskar) och jag åt en sallad med: isbergssallad, gurka, rödlök, avokado, rökt lax, räkor, kräftstjärtar, kyckling och sweet chilidressing.
Hälsofreaksallad

Efter lunchen idag och sen lite gym på actic, så gjorde jag en broccolisoppa som jag hittade på. Jag hackade och stekte gul lök och vitlök. Jag hackade två buketter färsk broccoli och öppnade en burk kikärtor som jag slängde i. Sen i med vatten och en grönsaksbuljong (bio-odlad som var utan glutamat). Det kokade i ca 15 min och sen mixade jag med stavmixer och serverade med en klick lätt creme fraish. Mumms!
Broccolisoppa, ca 100 kcal per portion

Så där, detta var mina smaskigheter för en vecka. Ha det gott!
Skinkpytt, sweetchili-kyckling och mammas köttbullar med sås och potatis.
I dagarna har jag lagat följande:
Skinkpytt
Hittade lite skinka i frysen som jag tinade, tärnade och stekte tillsammans med färsk sparris och hackad lök. På detta hällde jag lite äggstanning och serverade detta med en ananassallad. Var tänkt att jag skulle göra en omelett från början, men hade bara ett ägg så det fick bli detta istället. Gott och nyttigt =)

Sweetchili-kyckling
Igår kväll så var jag sugen på lite kyckling och hittade en burk med sweet chili i kylskåpet så lagade detta. Tinade och skar kycklingen i skivor, stekte denna med salt och peppar. Ur med kycklingen från pannan och i med hackad lök, paprika och lite frysta wokgrönsaker. Sen när de är steka så i med kycklingen igen och sweet chili burken (och lite extra sweet chili sås)., Detta serverade jag med ris och en klick ananas. Mumma.

Mammas köttbullar med sås och potatis
Fick en påse med mammas köttbullar i jul som jag fryste in, denna tinade jag idag och stekte på med lite gul lök till. Kokade några potatisar och gjorde en sås. Såsen gjorde jag genom att hälla i matlagningsgrädde i stekpannan där jag stekt köttbullar, i med lite lingonsylt, spad från ättiksgurka, i med krossade torkare trattisar, salt, peppar och en skvätt soya. Mummms =)
Detta blev en lyxrätt, men jag och killen firar 2 år idag så det passade bra.

Detta var allt för idag. Tack och godnatt.
Vit fisk med äggsås, paj på rester, blommor och banandessert/bananmellanmål
Eftersom killen min inte gillar fisk så passade jag på att tillaga lite fisk när han inte var hemma. Så i fredags blev det:
Vit fisk med äggsås

Denna rätt innehåller lite fryst vit fisk, några kokta ägg, lite skirat smör, kokt potatis och lite fryst persilja. Jag spanade lite i frysen i fredags och detta var vad jag hittade. Den frysta fisken tinades och blancherades (kokades)sedan med salt och pepper. Jag kokade några potatisar och några ägg. När äggen svalnade så skirade (smälte) jag lite smör. Jag rörde ihop det smälta smöret med äggen som jag skalat och hackat. Sedan när jag lagt upp allt hade jag på lite flingsalt och fryst persilja (har man färsk persilja är det godare), och så var det klart =)
Paj på rester
Sedan på lördagen så hade vi killens bror på besök och jag såg att vi hade två matlådor med köttfärssås i frysen. Dessa två tinades och så rörde jag i lite tacokrydda i dom. Killen knådade ihop en pajdeg med både vetemjöl, grahamsmjöl, rumstempererat smör och salt i. I med degen och köttfärsblandningen i en form, på med riven ost och in i ugnen på 200 grader i ca 25 min, sen är det klart. Till detta serverade jag en sallad. En mycket god lördagsmiddag på rester och lite fantasi =)
Blommor
Jag har alltid lyckats att döda alla mina växter som jag någonsin haft, till och med tre st kaktusar har strykt med :P Däremot måste jag stolt visa upp min orkidé som jag nu har och som blommat i ett halvår. Den har till och med fått nya knoppar som börjat blomma, wiiie.

Fin va?
Sen hade jag och killen en "liten" förfest häromdagen här med 37 pers (rekord i vår lägenhet). Då fick jag denna vackra bukett med lila tulpaner. Den fick mitt hopp om en vår att lysa till =)

Banandessert/bananmellanmål
Häromdagen var jag sugen på ett mellanmål och snorde ihop detta, som blev mycket lyckat, nyttigt och jag kan rekommendera som dessert eller efterrätt om man vill vara lite nyttigare =)

Det som finns på tallriken här är en skivad banan, några klickar lättkesella, lite riven kokos och två "strängar" flytande honung, mums! (Innehåller strax över 100 kcal)
Jullov, mat på Steve´s och en lat Sanna.
Nu var det ett tag sedan som jag la ett inlägg i min blogg och det beror på att det har varit jullov och att jag blev lat under dessa veckor som gått. På måndag blir allt som vanligt och då blir det mer saker som hamnar på bloggen igen =)
Tills dessa tänkte jag lägga upp två bilder från när jag och killen åt på Steve´s här i Linköping, jag åt en salladstallrik med deras goda kycklingspätt och killen åt hamburgare, mycket gott!

Min mat.

Killens mat.
Älskar Steve´s goooda dippar, inte så nyttiga, men fruktansvärt goda.
Har även börjat måla lite akvarell i jul då jag fick det av killen i julklapp, så vi får se ifall de kommer upp några sådana bilder snart också...
God fortsättning på er =)
Räkor, julbak, bönröra, tonfisksallad, kycklinggryta, köttfärssås, camenbertförrätt, glögg, laxburgare och laxsallad.
Räkor
Förra lördagen så blev det räkfrossa för mig och killen. Vi hade sallad, avokado, kokt ägg, lättmajonäs och så räkor såklart =) Vi la det i tunnbröd och rullade ihop det till en rulle som enkelt kunde ätas =)


Sååå gott!
Sedan på söndagen så var det dags för lite bullbak i Heurlén-Karlsson familjen. Det blev nyttiga lussebullar, nyttiga nötkakor och filmjölksbröd =)
Julbak

Nötkakor: (receptet är lånat från kryddburken.se)
Det här behöver du :
400 gram blandade nötter, frön, russin, rispuffar mm… Jag höftade lite..
600 gram mörk choklad
1 dl flytande honung
Smält chokladen och hacka nötblandningen. Blanda i honung i den smälta chokladen och blanda ihop med nötblandningen. In i ugnen ca 30 min och skär sen upp bitar, Klart =)
Lussebullarna: (hämtat från improveme.se)
250 g Kesella
1/2 hg jäst
1,7 l vetemjöl (Byt hälften mot rågsiktsmjöl om man vill.)
1/2 tsk salt
1 ägg
1/2 l havremjölk
3 pkt saffran
1 dl rapsolja
Russin
Rör ut jästen i bunken och häll en skvätt av havremjölken. Tillsätt ett lätt vispat ägg och Kesella. Värm rapsoljan i en kastrull, häll i resten av havremjölken och degspadet i bunken. Tillsätt till saffran, en större del av mjölet och saltet.
Arbeta ut degen tills den blir smidig och släpper bunken. Strö över lite mjöl, låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 1 timme). Lägg degen på mjölat bakbord och forma lussekatter. Lägg dem på bakplåtspapper, pensla med ägg och garnera med russin.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min 225-250 grader.

Filmjölksbrödet:
Du behöver:
3½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat eller bakpulver
3½ dl filmjölk
1 dl russin
1 dl honung
Blanda allt i en bunke och grädda sedan i ugnen 30-35 min på 200 grader.
Klart =)
Här kommer en kolhydratfattig rätt med bacon, stekt äggröra och en god bönröra som består av kidneybönor, majs, hackad rödlök och lättcreme fraish.
Bönröra

Tonfisksallad

Lyxade till salladen med lite camenbertost från Norins, mumma.
Dagen efter snorde jag ihop en egenkombinerad kycklinggryta som innehöll stekta kycklingbitar, stek lök, vitlök, morötter, paprika och wokgrönsaker. Efter det hade jag i kokosmjölk och sweet chilisås. Lät det koka en stund och sen hade jag i risoni och lät den koka i 10 min. Supergott med en klick creme fraish på.
Kycklinggryta

Köttfärssås

En vanlig köttfärssås med lite tagliatelle och rivna morötter till. Smaksatte denna med sweet chili och basilika.
Camenbertförrätt

En jätteenkel och supergod förrätt. Ta en bit bröd (vilket som helst), på med lite smör, getost och en liten klick honung. In i ugnen på 200 grader i 10-15 min och sen är det klart.
Glögg

En härlig julbild med min nya glöggmugg med lättglögg i och en nyttig nötkaka till.
Laxburgare

Testade något nytt igår. Snorde ihop en laxburgare som blev riktigt god. Hade några laxfiléer av ett billigare märke. Tinade de och mixade de med en stavmixer. Sen blandade jag havremjölk, smulbröd, hackad rödlök, salt och peppar i en bunke tills smulbrödet hade svällt. Sen i med laxfärsen och ett ägg och blandade. Detta stekte jag i pannan som vanliga burgare och serverade med hackad sallad, gurka, rödlök, några klickar majonäs, några droppar citron på laxen och grovt bröd till. Istället för pommes tog jag lite riven morot. Supergott!
Laxsallad
Tog lite rester från laxburgaren, lite camenbertost och sen sallad till vilket blev detta -->

Hade även kokt ägg, en klick lättmajonäs och en klick gräddfil till.
Så där, nu har ni veckans goda. Två saker som bör testas är laxburgaren och camenbertförätten, de blev verkligen jättegoda!
Pannbiff med makaroner, Zucchinilasagne, kantarell- och baconsås med pasta, torkade jordgubbar, ny tatuering och kryssning.
Pannbiff med makaroner
Använde fryst pannbiff från dagen innan och kokade makaroner till, lätt, snabbt och gott =)

Gjorde lite nyttigare lasagne med zucchiniskivor istället för lasagneplattor och med lättcremefraish och kidneybönor i, mycket gott =)

Både zucchinilasagne (till mig) och vanlig lasagne (till killen).
Kantarell- och baconsås med pasta
Suuupergott med frysta --> tinade kantareller, bacon, creme fraish, timjan, hackad zucchini och salt/peppar, serverades med avokado (med citronolivolja och salt på) och färsk spenatpasta.

Torkade jordgubbar
Inhandlade på kryssningen och supergott på yoghurten =)

Ny tatuering
Nu är den läkt och fin =)

Kryssning
Underbart rolig och skön musik =) Korsakoff var bäst <3

Så nu blir det lördagkväll med killen och räkor =)
Kräm, sallad med älgstek, vitlöksbiff med sötpotatis, pizza, kasslergratäng och julpynt.
Kräm lagades två gånger på en vecka, först gjorde jag och en kompis rabarberkräm med scones och sen lagade jag och syrran jordgubbskräm och åt resten av sconesen =) Kräm är verkligen busenkelt och gott. Man kokar upp den frukt/bär i vatten så det täcker och lite till. Rabarber kokar man tills den blir "strimmig" och jordgubbarna tills de blir lite mosiga. Sen i med så mycket socker man vill ha (jag tog 1 dl till rabarbern och inget till jordgubbarna) sen i med potatismjöl blandat i vatten och så klart =) Jag har ganska mycket potatismjöl i, ca 4-5 matskedar, då jag gillar en mer fast kräm.

På bilden är det jordgubbskrämen och scones med färskost och fikonmarmelad samt vanlig ost och fikonmarmelad =)
I helgen blev det älgstek hos mormor och morfar, mums. Fick hem massor i matlåda och gjorde bland annat en sallad med den. Hade även avokado och ägg till salladen, mums.

Tog lite vad jag hade hemma och skapade en ny "egen" rätt som är en nyttigare och lite speciell variant av hamburgare och pommes. Hade blandfärs som jag hade i ägg, salt, peppar, pressad vitlök och soltorkade tomater. Detta blev min hamburgare med stekt purjolök och ost på. Sen hade jag lite sötpotatis som jag hade i ugnen med salt och olivolja på. Såsen är ett marknadsfynd, baconsås som man bara blandar pulver med gräddfil. Mycket god rätt faktiskt och goda smakkombinationer =)
Vitlöksbiff med sötpotatis

Pizza
I onsdags så orkade jag verkligen inte laga någon mat och var på dåligt humör, så jag bröt mina 7 veckor utan onyttig mat och köpte en pizza. Kändes konstigt efteråt då magen inte var van vid sådan mat, men gott var det. Hade faktiskt klarat mig i 7 veckor utan onyttig mat och endast ätit sötsaker på 3 dagar av dessa 7 veckor.
Blev en pizza med skinka, champinjoner, räkor och kebabsås på. Min favvo nu.

Kasslergratäng
Tatuerade mig idag så blev ganska trött på kvällen och orkade bara slänga ihop något enkelt. Gjorde en kasslergryta där jag la skivad kassler i botten och på med gräddfil, ost och ketchup. In i ugnen på 175 grader i 30 min och så var den klar. Till det blev det snabbmakkisar. Faktiskt riktigt gott och snabbt, men kanske inte supernyttigt :P

Julpynt
Till sist kommer lite julpynt från vår lilla lägenhet.

Köksfönstret.

Sovrumsfönstret.

Och så vår mini mini julgran =)
Nu blir det att slöa i soffan och låta huden läka efter dagens nålmassaker :P hehe..
Köttfärspaj med mozarella, Kycklingsallad, Korvstroganoff, min frukost och lax i ugn med saffran- och vitlökssås.
I veckan som varit har jag lagat lite mer spännande saker än veckan innan. Det första jag tänkte visa är en köttfärspaj som jag lagade tillsammans med killen, efter mycket tjat från densamme, hehe. Han ville helst ha tacopaj, men jag gillar köttfärspaj mer, så det blev som jag ville, hehe.
När vi gjorde köttfärspajen hade vi ca 400 gr blandfärs, 1 gul lök, 1 röd lök, hela skalade tomater på burk, tomatpuré i tub, röd paprika, salt, peppar och lite basilika. Killen fixade pajdegen (lätt att söka recept på google), jag hackade det som skulle vara i pajen och stekte det i pannan. När pajskalet var i formen och köttfärsblandningen var i skalet så hade jag över vanlig riven ost PLUS skivad mozarella. Supergott! Sen skjuts in i ugnen på 175 grader i ca 30-40 min, och så klart.
Köttfärspaj med mozarella

Precis utkommen från ugnen, rykande het. Man kan se de vita delarna där mozarellan ligger och gottar sig.

På tallriken med lite sallad till. Mumma.
Ett tips för er som vill göra denna rätt lite nyttigare, ta bara jättelite mager ost på pajen och gör pajdegen på fullkornsmjöl.
Nästa rätt som gjordes var kycklingsallad. Gjorde den dock lite annorlunda denna gång. Tinade, skivade och stekte kyckling som jag brukar. Men denna gång stekte jag inte klart de i pannan, utan bara brynte kycklingen lätt i pannan och sen in i ugnen istället. Ca 175 grader i 20 min. Blev mycket saftigare när man gjorde så =) Som kryddning på kycklingen hade jag lite sweetchilisås, salt och peppar, och såsen är min vanliga sweet chili sås, dock med lätt kesella i denna gång.
Kycklingsallad

Min tallrik. Serverades även med stekta sparrisar och en kvist färsk oregano.

Killen fick en lite hög med couscous också och en basilikakvist istället för oregano.
På fredagskvällen var både jag och killen lite trötta, så gjorde något av det som fanns hemma. Det blev en mycket god korvstroganoff. Dock hade vi makaroner till då riset var slut, men minst lika gott det =)
I korvstroganoffen hade vi en halv ring falukorv i strimlor, 2 hackade gula lökar, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 burk hela skalade tomater, 2 dl creme fraish, salt och peppar. Till det serverades som sagt makaroner, och även varsin delad avokado med min citronolivolja, salt och peppar. Tips när det gäller avokado, de ska vara riktigt mjuka när man äter de, de blir mycket godare då.
Korvstroganoff

Sen bara på kul tänkte jag visa en typisk helgfrukost a la Sanna =) Då finns antioxidant-brustablett i ett glas, en kopp té, onaka med en skivad frukt i och solroskärnor på, grovt bröd med ost (och även denna gång leverpastej och ättiksgurka) och så givetvis ett kokt ägg. Jag äääälskar ägg! De är supergoda, rika på protein och man kan alltid ta sig ett =)
Min frukost

Slutligen så gjorde jag en underbar middag idag efter jobbet. Jag tog lite av min styckade lax i frysen, tinade och hade i ugnen med salt och citronpeppar på. Laxbitarna var lite tjockare idag så de tog 20 min på 175 grader. Tips för lax, ha det aldrig för länge i ugnen, det blir så torrt då. Har man den tills den precis är färdig så faller den isär i munnen istället, mycket godare =) Till den gjorde jag en saffran- och vitlökssås som min moster lärt mig. I denna var det 2½ dl gräddfil, 0,5 gram saffran, salt, peppar och 2 pressade vitlöksklyftor. MMMMM =) Kokade även lite potatis och broccoli till. Jag kan erkänna att jag njöt varje tugga av denna middag =)
Lax i ugn med saffran- och vitlökssås.

Så där, det var veckans roligaste matlagning från Sanna. Nu blir det lite kvällsté och sen ladda för veckan som komma skall. Ska försöka mig på träning imorgon igen, har varit frisk i nästan en vecka nu så är väl dags att börja komma igång igen. Wish me luck =)
Citronolivolja, lasagne och räksalladstallrik.
Citronolivolja

Köpte den på Coop Forum och ni måste verkligen testa den, suuuperhärlig.
Det som lagades dagarna innan vi åkte var en av mina favoriter, Lasagne. I denna hade jag blandfärs, färska champinjoner, creme fraish, hela tomater på burk, paprika, soltorkade tomater och en himlans massa bechamelsås =)

Först hela härligheten rykande het från ugnen.
Sen på tallriken med en liten sallad.

Idag så orkade jag inte laga något speciellt då jag varit hela dagen i skolan. Men då gjorde jag som jag brukar när jag är trötter, en goood salladstallrik. Jag började med att ta fram frysta räkor. På med dem på en plåt och in i ugnen i 50 grader i 10 min. Sen handpillar man dessa och hackar de grönsaker man känner för helt enkelt.
Idag blev det:
Kidneybönor
Salladsost (billigare variant av feta)
Rödlök
Majs
Röd paprika
2 st kokta ägg
En klick kaviar
Och så de handpillade räkorna också förstås.
Allt detta sprayades med min olivolja med citronsmak och fick lite flingsalt på sig =)
Räksalladstallrik

Bara att njuta av härligheten. =)
Imorgon så ska jag laga något mer spännande och avancerat tänkte jag!
Risoni med svamp- och baconsås, lax i ugnen med broccoli och ärtor och morotssoppa med avokado och bacon

Jag hackade och stekte bacon och de färska champinjonerna. Jag hackade även lite gul lök som även den hamnade i stekpannan tillsammans med lite créme fraish, lättgrädde, färsk hackad basilika och oregano, torkad basilika och oregano och peppar och salt. Sedan lät jag det koka ihop och bli en goooood sås. Till det kokades risoni och en sallad hackades ihop. I salladen hade jag isbergssallad, gurka, rödlök, majs, gul paprika och över avokado =) Det blev en riktigt god måltid.
Dagen efter detta så värmde jag lite av den redan tillagade färska laxen som jag haft i ugnen med citronpeppar och salt. Till detta så kokade jag lite färsk broccoli och frysta ärtor. På med lite smör och salt på de kokta grönsakerna, en klick majonäs och sen var det klart. Supergott och nyttigt =)

Idag så orkade jag inte laga någon exotisk eller avancerad middag eftersom jag var sjuker, så det blev min superenkla morotssoppa igen. Jag hackade 2 gula lökar och 5 ganska stora morötter. Stekte dom i med salt, peppar och ingerfära. Sen i med kokade vatten och låt koka i ca 25 min. Mixa med stavmixer, häll i saften från en pressad apelsin (eller manadrin som jag hade hemma idag) och servera med en klick kesella. =) Supergott. Till detta så knaperstekte jag 1 pkt bacon och skar upp en avokado som jag rann min olivolja med citronsmak över och hade lite flingsalt på. Jättegod, nyttig och framförallt enkel middag för sjuklingar som jag.

med avokado och bacon

Så där. Nu blir det att fortsätta slöglo på Desperate Housewifes och sen spana in Cougar Town innan det blir att däcka i sängen igen.
Makrillsallad, tonfisksallad, köttfärssås med spagetti, färsk lax i ugnen och lövbiffgryta.
En bild från Majestic 12

Men det har i alla fall blivit lite mat lagad under veckan.
Makrillsallad

En ganska vanlig sallad men lyxade till den denna gång med mozarella och avokado =)
Tonfisksallad

En vanlig lunch-sallad a la Sanna. Hade två kokta och delade ägg till denna, jag älskar verkligen ägg =)
Köttfärssås med spagetti

Denna gång gjorde jag en köttfärssås baserad på basilika och tomat. Tycker det är roligt att variera smakerna lite. Hade även en enkel men god sallad till. Blev dock lite besviken denna gången på pastan, vi köpte Euroshoppers spagetti, bra och billigt tänkte vi, med ajsing vajsing, den klumpade ihop sig totalt. Gick givetvis att äta, men är ju godare när den inte gör det. Så nästa gång blir det ett annat märke på spagettin.
Färsk lax i ugnen
Var på Ica Maxi i veckan med killen och storhandlade. Det var dags att fylla på kyl och frys. Hittade där hel färsk lax för 59 kr kilot, superbilligt och bra. Jag tog hem den, styckade den i bitar och frös in i påsar i frysen.

Laxen blev inte bara billig, utan också helt underbart god. Jag la bitarna på en ugnsplåt, hällde på lite salt och citronpeppar och sen skjuts in i ugnen. 175 grader i ca 12 min. Lax i ugn får inte vara inne för längre, utan man ska ta ut den precis när den är klar, annars blir den torr och trist. Jag lyckades denna gång ta ut den i precis rätt tid och laxen bara föll isär när man delade på den och den smälte i munnen, underbart. Åt detta med kokt potatis, kokt färsk broccoli och en dillsås som jag snorde ihop. Hade kesella i såsen denna gång, blev inte lika gott som creme fraish, men det dög.

Lövbiffgryta

Jag hade lite lövbiff och trattkantareller i frysen, precis köpt färska champinjoner och hade köpt en bonjour - karl johans svamp. Så jag stekte lite gul lök, champinjoner och trattkantareller. Ur med de ur pannan och i med strimlad lövbiff. Sen i med löken och svampen igen i pannan och på med bonjouren och lite lättgrädde. Hade lite kokt potatis kvar från dagen innan så stekte den och rev lite morötter till. Ta daaa så fick man en god höstmiddag med massor av svampsmak =)
I fredags var jag även på en avslutande kväll med mina gruppmedlemmar från ett projekt i skolan. Där gjorde vi världens godast lasagne med allt som hör till. Hade även i färsk basilika, mmmm =)
Ikväll tänkte jag göra något med risoni, resten av de färska champinjonerna och bacon. Vi får se vad det blir...
Kyckling- och skink pastasallad, jordgubbssmoothie med nötter, kycklingwrap, bad girl och stuvade makaroner med falukorv.
I fredags så hade jag en kär vän på lunchbesök, så tog då lite av pastasalladen från kvällen innan. Utökade den med lite till sallad, delade och hackade kycklingklubban som även den blev över kvällen innan. Värmde och stekte lite skinkbitar från frysen, skivade en mozarella och ett päron, så hade man trollat fram en superduperlunch pastasallad a la Sanna =)
Kyckling- och skink pastasallad

Senare under dagen gick jag en skön promenix med en annan kär vän, och på kvällen käkade jag mat på tågstationen och hade filmmys med en tredje kär vän. Jag åt fläskmedaljong med tzatsiki och vännen tog en hamburgare på stationsrestaurangen. Det dög väl, men tyvärr hade jag lätt kunnat göra det bättre själv. Senare gick vi till hemköp för att köpa snacks. Det blev kanske lite ovanligt snacks för en fredagkväll. Jag köpte frusna jordgubbar, naturell yoghurt och en nötmix. Vännen köpte blåbärskräm, mjölk och "start".
De frusna jordgubbarna värmde jag lätt i micron, mixade med stavmixer, hällde i yoghurten och mixade lite till. Ta daa så hade man en supergod smoothie helt utan socker.
Jordgubbssmoothie med nötter

Vännens fredagssnacks. Måste ju visa upp hennes också ;) hehe.

På lördagen tog jag och min käresta en skön tur på stan. Inhandlade lite glitter på makeupstore, lite trosor och en del till min outfit nästa lördag. Kärestan köpte även lite joggingkläder och ett par byxor. Kände mig stolt över honom som köper träningskläder =)
På lunchen åt vi på Hälsofreak (http://www.halsofreak.se/page000.aspx), min nya favvorestaurang. En nyttig restaurang där man får veta exakta kcal i alla måltider och det är mycket gott. Jag åt sweetchili-kyckling-wrap och killen tog en taco-kyckling-wrap.
Kycklingwrap

Efter lunchen gick vi till Storan och tog något att dricka. Jag fick en drink av killen. Blev en så kallad "Bad girl". I den fanns lite bailys, vodka, kaluah, jordgubbsmojs, grenadine etc. Supergod =)
Bad girl

På kvällen så var både jag och killen ganska mätta från våra wrap på lunchen så jag gjorde bara lite stuvade makaroner med falukorv och stekt sparris.
Stuvade makaroner med falukorv

Nu ska jag förvandla mitt vardagsrum till ett spa. Tänkte mig ett fotbad, klippa och fixa naglar och peeling i ansiktet =)
Ärtsoppa och pannkakor, syrrans fläskfilé i ugn, makrillsallad, mormors högrevsgryta, grön ärtsoppa och kyckling i ugn med pastasallad.
Ärtsoppa och pannkakor

Inte så mycket att skriva här, vanlig ärtsoppa på tub/rulle med den bästa och enda senapen som gäller, nämligen Johnny´s senap =) Är faktiskt riktigt gott och billigt med ärtsoppa.
Pannkakorna åt jag med lättkesella och skivad banan på. Riktigt gott och man blir galet mätt.

Var ju i Göteborg för några veckor sedan och då gjorde syrran en smarrig form med fläskfilé, mozrella och matlagningsgrädde som hon serverade med couscous. Mycket gott och väl tillagat =)

Häromdagen blev det en vanlig makrillsallad till lunch. Enkelt men gott. Hade denna gång kiwi i salladen och ett ägg till för att lyxa till salladen lite =)

I tisdags var jag och hälsade på Papsen med fru och barn och även mormor, morfar och mamsen hälsades på. Denna gången kunde även killen hänga med. Supermys. Mormor bjöd på en riktigt god höstgryta gjord på högrev med bland annat trattkantareller i. Mmmmmm. Jag fick med en matlåda hem.

Någon gång ska jag bli lika duktig som mormor på grytor (och som mamma på dillkött)
Grön ärtsoppa
Igår kväll så provade jag något som jag alltid tänkt göra, en grön ärtpuré. Dock blev det lite simmigt så blev en grön ärtsoppa som jag åt med pannbiffarna från häromdagen. Soppan gjorde jag så att jag kokade lite frysta ärtor i vatten med grönsaksbuljong. Sen mixade jag ärtorna med lite av spadet, en liten hackad rödlök, salt, pepper och lite creme fraish. Sen va den klar =) Enkelt och gott. Nästa gång ska jag prova med vitlök i.

Pannbiffarna med mozarella och soltorkade tomater.

Ikväll så gjorde jag kyckling i ugn med pastasallad under tiden som jag och killen hade lite spa i badkaret =)
Började med att tina kycklinglåren och sen hade jag på salt, peppar, olivolja och lite citronsaft och så skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 40 min (50 om de är större). Under tiden som de var i ugnen badade jag och killen och hade vårt nya badskum "harmony" och skrubbade varandra med vår nya "loofa-handske". Mys mys.

När kyckligen var klar så lät jag den vila under lite aliminiumfolie och kokade pasta och hackade lite grönsaker. Snorde även ihop min chilisås fast denna gången med lätt kesella istället för creme fraish. Mycket gott.
Resultatet blev detta:

Puh nu var alla maträtter klara och inlagda idag. Tänkte bara avsluta med att jag inhandlat lite nytt smink och nya hårvårdssaker. Lite serum för att göra håret blankare, torrschampoo, superduper maskara etc. Tänkte att man behövde lite nytt nu i höstmörkret.

Nu blir det lite popcorn och sen mysa med killen.
Ha det toppen i höstmörkret.
Kiwi, bacon med stuvade makaroner, pannbiff med mozarella och soltorkade tomater och lite popcornkrydda
Här kommer helgens utbud:
I fredags skulle jag och killen iväg båda två så slängde bara ihop lite stuvade makaroner med bacon. Men är faktiskt ganska gott, inte sååå nyttigt bara :P

Har fått lite "dille" på kiwi nu och har märkt en sak med den frukten. Den ska ätas när den är riktigt mjuk. Kiwin blir mycket mildare och godare i smaken då =)

Idag så skulle jag lära "kompisen" att laga mat igen så körde på pannbiffar med mozarella och soltorkade tomater. Recept på detta:
I pannbiffarna:
3 dl mjölk
Blanda detta, börja med att hälla i mjölk och ströbröd i en bunke. Låt ströbrödet svälla och sen i med salt och peppar. I med köttfärsen och blanda väl. Sen i med hackade löken, soltorkade tomaterna och mozarellan. Blanda väl igen och forma pannbiffarna. Provstek en superliten biff och krydda ev mer med salt och peppar sen. Häll stekstyn i en kastrull mellan stekningarna med pannbiffarna och gör det till en gräddsås.
I gräddsåsen:
Steksky från biffarna, 3 dl matlagningsgrädde, kinesisk soya, salt, peppar, lingonsylt och spad från ättiksgurka.
Servera detta med potatis, lingonsylt, ättiksgurka och valfria grönsaker =)

Efter pannbiffarna så blev det lite hemmapoppade popcorn. Har haft "dille" även på det i helgen. Ätit det 3 kvällar i rad, men ska låta bli ett tag framöver, hehe. Ni kan kalla mig "Poppy", kvinnan som älskar popcorn. Var även på bio igår och såg "I rymden finns inga känslor". Superbra film, kan verkligen rekommenderas. Men köpte även där popcornkrydda med smörsmak. Men måste erkänna, smakade väldigt lite. Blev mest gult på poppisarna.

Prova gärna kryddan själva, kostade bara 19 kronor. Men jag blev lite besviken. Hade ju förväntat mig att de skulle smaka som på bio. Men de berättade igår på bion att popcornen där har ngt kokosfett och smörextrakt på sig för att smaka som de gör, så går alltså inte att köpa den smaken, illa.
Nu läsa lite bok och sen sooooova efter en lång men rolig jobbhelg. Imorgon är det skola igen.
Göteborg, skaldjursbuffé, svampsoppa, tårta, saffransräksås och tacos.

Efter förrätten blev det skaldjursbuffé, häääärligt. Där fanns musslor (som jag inte åt), krabba, havskräftor, räkor och massor av gott bröd. Havskräftor var en ny upplevelse (vad jag minns). Smakade lite mildare än våra insjökräftor och var lite annorlunda, men mycket gott. Brödet kom från en speciell brödbutik i centrala göteborg. Minns inte, återkommer med namnet på butiken. Men helt sjukt gott. Smakade som det godaste filmjölksbrödet någonsin med frukt och mandel i =) Alla skaldjur var ju även helt färska så det var en sensation för munnen =)

Till efterrätt hade mammas killes dotter bakat två underbara tårtor. Blev min enda sötsak veckan då jag slutat med sötsaker förra måndagen. Hade bland annat frysta --> tinade hallon i, sååå gott =)

Rosa.

Grön.
Dagen efter så blev det ju lite räkor och musslor kvar så jag snorde ihop en god pastasås. Hackade och stekte lite gul lök, färska champinjoner och bacon. I med creme fraish med saffran och tomatsmak och en liten burk lätt creme fraish. Sen låter man det koka och har i lite salt och peppar. Och sist i med de skalade räkorna så de bara blir varma. Syster hade lite blandad pasta så blev en färggrann kompott. Till det hade jag rårivna morötter =)

I helgen så hade killen lite tacomys med grabbarna så blev lite rester över av tacosen. Så jag gjorde en "nyttigare" tacotallrik till kvällsmat ikväll. Hade i princip allt på utom något bröd till. Hade dock en hel del creme fraish och ost, vilket gör det lite mindre nyttigt, men mycket godare =)

Detta va min helg i götet =) Superhärligt men saknar redan släkt och vänner.
Imorgon ska jag laga något tänkte jag, flera dagar sen jag gjorde något i mitt egna kök nu.
Kycklingsallad med chilisås, Broccoli- och kasslergratäng, köttfärssås med färsk pasta och lättkesella med satsumas
Till en början så gjorde jag en kycklingsallad igår. Hade lite frysta kycklingfiléer hemma som jag tinade, skar i avlånga bitar och snabbmarinerade i salt och sweet and sour sås =) Sen blev det ner i pannan med dem. Under tiden så hackade jag lite grönsaker. Blev en ganska enkel sallad med isbergssallad, gurka, paprika, morot och salladsost. Det speciellt goda med denna rätt var såsen tyckte jag. Gjorde en vanlig chilisås fast bytte ut creme fraishen mot gräddfil (vilket gjorde den mindre fet och mildare), jag tog även lite mindre sweet and sour sås i. Mycket god och mild sås och passade perfekt till den stekta kycklingen med lite drag i =)

Sen på kvällen så skulle jag lära en kompis att laga lite mat och hade lite kassler hemma så vi snorde ihop en broccoli- och kasslergratäng med lite extra i. För att kompisen ska få receptet här så skriver jag denna gången lite mer utförligt hur vi gjorde =)
I gratängen hade jag:
Blanda allt det stekta i en ugnsfast form, på med äggstanningen och sen på med riven ost och så in i ugnen på 200 grader ca 30-40 min, klart =)

Ikväll så blev det en supergod köttfärssås med färsk spenat pasta i lite annorlunda tappning. I köttfärssåsen hade jag denna gången gul, röd och vit lök som hackades och stektes. Sen i med blandfärs, hyvlad morot och så steka ordentligt. Sen i med tomat på burk, creme fraish, tomatpuré, majs, ketchup, lite vatten, SWEET CHILISÅS, salt, peppar och KANEL. Vet att det inte är så vanligt med kanel och sweet chili sås, men suuupergott i, jag LOVAR =)
Serverade detta med stekt sparris.

Till efterrrätt så delade jag på en satsumas och hade i lite lättkesella. Gott gotti gott gott =)

Så där ja. Nu blir det götet imorrn, mycket skoj att fira lillasyster som blivit 20 =) Sen kanske det kommer upp lite mer spännande som jag ätit där i helgen. Hare gött!!
Bacon- och kantarellsås med pasta, korvstroganoff, myskvällsmat och piratfest.

Piratbild med två kollegor.
I förra inlägget skrev jag ju att jag skulle laga bacon- och kantarellsås med pasta, och det gjorde jag. Det blev helt sjukt gott. Jag hade knaperstekt bacon, förvälld och smörstekt kantarell, gul lök, creme fraish, matlagningsgrädde, salt, peppar och timjan i. Såååå gott. Sen hade jag färsk bred pasta till. Mmmmm.

Sen på söndagen efter jobbet när man var lite lagom sliten så lagade sambon god mat. Korvstroganoff med ris. Riktigt supergott. Blev även varsin halv avokado till.

Senare på kvällen blev det lite mys med mackor, té, kokt ägg och onaka med goji bär på =) Mackorna var några nya från polarbröd med 70 procent fullkorn, "Råg Styrka", riktigt goda och mjuka. Sen vill jag tipsa om goji bär, de är fulla med massa nyttigheter =)

Rågbrödet.

Gojibär:
"Gojibär är som det säkert redan framgått alltså fullspäckat av uppbyggande och stärkande näringsämnen, som t.ex: 6 ggr mer betakaroten är i morötter, stimulerar mänskligt tillväxthormon, innehåller 18 amonisyror, innehåller bla järn, zink, selen... Innehåller även massor vitaminer, A, B1, B2, B6, C och E, hög del antioxidanter etc... Men det bästa med dessa fantastiska bär spara vi till sist – smaken! De är väldigt smakrika och goda – lite söta med inslag av tranbär och körsbär."
Läs mer på hemsidan: http://www.gojibaretc.se/gojibar/gojibar-halsa-valmaende-och-livskraft
De är alltså nyttiga OCH goda =)
Nu blir det lite kesella med kiwi. Mumma.