Räkor, julbak, bönröra, tonfisksallad, kycklinggryta, köttfärssås, camenbertförrätt, glögg, laxburgare och laxsallad.

Ja så var det söndag igen. Har precis haft en jobbhelg och nu varvar jag ner genom att sy lite och skriva i min blogg, så här kommer veckans smaskigheter. 

Räkor

Förra lördagen så blev det räkfrossa för mig och killen. Vi hade sallad, avokado, kokt ägg, lättmajonäs och så räkor såklart =) Vi la det i tunnbröd och rullade ihop det till en rulle som enkelt kunde ätas =)





Sååå gott!

Sedan på söndagen så var det dags för lite bullbak i Heurlén-Karlsson familjen. Det blev nyttiga lussebullar, nyttiga nötkakor och filmjölksbröd =)

Julbak



Nötkakor: (receptet är lånat från kryddburken.se)

Det här behöver du :
400 gram blandade nötter, frön, russin, rispuffar mm… Jag höftade lite..
600 gram mörk choklad
1 dl flytande honung

Smält chokladen och hacka nötblandningen. Blanda i honung i den smälta chokladen och blanda ihop med nötblandningen. In i ugnen ca 30 min och skär sen upp bitar, Klart =)

Lussebullarna: (hämtat från improveme.se)

Du behöver
250 g Kesella 
1/2 hg jäst 
1,7 l vetemjöl (Byt hälften mot rågsiktsmjöl om man vill.) 
1/2 tsk salt 
1 ägg 
1/2 l havremjölk 
3 pkt saffran 
1 dl rapsolja 
Russin 

Rör ut jästen i bunken och häll en skvätt av havremjölken. Tillsätt ett lätt vispat ägg och Kesella. Värm rapsoljan i en kastrull, häll i resten av havremjölken och degspadet i bunken. Tillsätt till saffran, en större del av mjölet och saltet. 

Arbeta ut degen tills den blir smidig och släpper bunken. Strö över lite mjöl, låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 1 timme).  Lägg degen på mjölat bakbord och forma lussekatter. Lägg dem på bakplåtspapper, pensla med ägg och garnera med russin. 

Grädda mitt i ugnen 8-10 min 225-250 grader.



Filmjölksbrödet:

Du behöver:
3½ dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat eller bakpulver
3½ dl filmjölk
1 dl russin
1 dl honung

Blanda allt i en bunke och grädda sedan i ugnen 30-35 min på 200 grader.
Klart =)

Här kommer en kolhydratfattig rätt med bacon, stekt äggröra och en god bönröra som består av kidneybönor, majs, hackad rödlök och lättcreme fraish.

Bönröra



Tonfisksallad



Lyxade till salladen med lite camenbertost från Norins, mumma.

Dagen efter snorde jag ihop en egenkombinerad kycklinggryta som innehöll stekta kycklingbitar, stek lök, vitlök, morötter, paprika och wokgrönsaker. Efter det hade jag i kokosmjölk och sweet chilisås. Lät det koka en stund och sen hade jag i risoni och lät den koka i 10 min. Supergott med en klick creme fraish på.

Kycklinggryta



Köttfärssås



En vanlig köttfärssås med lite tagliatelle och rivna morötter till. Smaksatte denna med sweet chili och basilika.

Camenbertförrätt



En jätteenkel och supergod förrätt. Ta en bit bröd (vilket som helst), på med lite smör, getost och en liten klick honung. In i ugnen på 200 grader i 10-15 min och sen är det klart. 

Glögg



En härlig julbild med min nya glöggmugg med lättglögg i och en nyttig nötkaka till.

Laxburgare



Testade något nytt igår. Snorde ihop en laxburgare som blev riktigt god. Hade några laxfiléer av ett billigare märke. Tinade de och mixade de med en stavmixer. Sen blandade jag havremjölk, smulbröd, hackad rödlök, salt och peppar i en bunke tills smulbrödet hade svällt. Sen i med laxfärsen och ett ägg och blandade. Detta stekte jag i pannan som vanliga burgare och serverade med hackad sallad, gurka, rödlök, några klickar majonäs, några droppar citron på laxen och grovt bröd till. Istället för pommes tog jag lite riven morot. Supergott!

Laxsallad

Tog lite rester från laxburgaren, lite camenbertost och sen sallad till vilket blev detta -->



Hade även kokt ägg, en klick lättmajonäs och en klick gräddfil till.

Så där, nu har ni veckans goda. Två saker som bör testas är laxburgaren och camenbertförätten, de blev verkligen jättegoda!

Kommentarer
Postat av: Cina

Du är en duktig kock gumms:) Riktigt gott bröd o goda kakor:) <3

2010-12-19 @ 21:38:16
URL: http://flickancina.blogspot.com
Postat av: sanna

Tack så mycket gumman =) Blir varm när du skriver så <3

2010-12-19 @ 21:45:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0