Räkor, julbak, bönröra, tonfisksallad, kycklinggryta, köttfärssås, camenbertförrätt, glögg, laxburgare och laxsallad.

Ja så var det söndag igen. Har precis haft en jobbhelg och nu varvar jag ner genom att sy lite och skriva i min blogg, så här kommer veckans smaskigheter. 

Räkor

Förra lördagen så blev det räkfrossa för mig och killen. Vi hade sallad, avokado, kokt ägg, lättmajonäs och så räkor såklart =) Vi la det i tunnbröd och rullade ihop det till en rulle som enkelt kunde ätas =)





Sååå gott!

Sedan på söndagen så var det dags för lite bullbak i Heurlén-Karlsson familjen. Det blev nyttiga lussebullar, nyttiga nötkakor och filmjölksbröd =)

Julbak



Nötkakor: (receptet är lånat från kryddburken.se)

Det här behöver du :
400 gram blandade nötter, frön, russin, rispuffar mm… Jag höftade lite..
600 gram mörk choklad
1 dl flytande honung

Smält chokladen och hacka nötblandningen. Blanda i honung i den smälta chokladen och blanda ihop med nötblandningen. In i ugnen ca 30 min och skär sen upp bitar, Klart =)

Lussebullarna: (hämtat från improveme.se)

Du behöver
250 g Kesella 
1/2 hg jäst 
1,7 l vetemjöl (Byt hälften mot rågsiktsmjöl om man vill.) 
1/2 tsk salt 
1 ägg 
1/2 l havremjölk 
3 pkt saffran 
1 dl rapsolja 
Russin 

Rör ut jästen i bunken och häll en skvätt av havremjölken. Tillsätt ett lätt vispat ägg och Kesella. Värm rapsoljan i en kastrull, häll i resten av havremjölken och degspadet i bunken. Tillsätt till saffran, en större del av mjölet och saltet. 

Arbeta ut degen tills den blir smidig och släpper bunken. Strö över lite mjöl, låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 1 timme).  Lägg degen på mjölat bakbord och forma lussekatter. Lägg dem på bakplåtspapper, pensla med ägg och garnera med russin. 

Grädda mitt i ugnen 8-10 min 225-250 grader.



Filmjölksbrödet:

Du behöver:
3½ dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat eller bakpulver
3½ dl filmjölk
1 dl russin
1 dl honung

Blanda allt i en bunke och grädda sedan i ugnen 30-35 min på 200 grader.
Klart =)

Här kommer en kolhydratfattig rätt med bacon, stekt äggröra och en god bönröra som består av kidneybönor, majs, hackad rödlök och lättcreme fraish.

Bönröra



Tonfisksallad



Lyxade till salladen med lite camenbertost från Norins, mumma.

Dagen efter snorde jag ihop en egenkombinerad kycklinggryta som innehöll stekta kycklingbitar, stek lök, vitlök, morötter, paprika och wokgrönsaker. Efter det hade jag i kokosmjölk och sweet chilisås. Lät det koka en stund och sen hade jag i risoni och lät den koka i 10 min. Supergott med en klick creme fraish på.

Kycklinggryta



Köttfärssås



En vanlig köttfärssås med lite tagliatelle och rivna morötter till. Smaksatte denna med sweet chili och basilika.

Camenbertförrätt



En jätteenkel och supergod förrätt. Ta en bit bröd (vilket som helst), på med lite smör, getost och en liten klick honung. In i ugnen på 200 grader i 10-15 min och sen är det klart. 

Glögg



En härlig julbild med min nya glöggmugg med lättglögg i och en nyttig nötkaka till.

Laxburgare



Testade något nytt igår. Snorde ihop en laxburgare som blev riktigt god. Hade några laxfiléer av ett billigare märke. Tinade de och mixade de med en stavmixer. Sen blandade jag havremjölk, smulbröd, hackad rödlök, salt och peppar i en bunke tills smulbrödet hade svällt. Sen i med laxfärsen och ett ägg och blandade. Detta stekte jag i pannan som vanliga burgare och serverade med hackad sallad, gurka, rödlök, några klickar majonäs, några droppar citron på laxen och grovt bröd till. Istället för pommes tog jag lite riven morot. Supergott!

Laxsallad

Tog lite rester från laxburgaren, lite camenbertost och sen sallad till vilket blev detta -->



Hade även kokt ägg, en klick lättmajonäs och en klick gräddfil till.

Så där, nu har ni veckans goda. Två saker som bör testas är laxburgaren och camenbertförätten, de blev verkligen jättegoda!

Pannbiff med makaroner, Zucchinilasagne, kantarell- och baconsås med pasta, torkade jordgubbar, ny tatuering och kryssning.

Sitter här lagom trött efter en underbar kryssning igår, så blir bara lite snabba bilder med kort text idag =)

Pannbiff med makaroner

Använde fryst pannbiff från dagen innan och kokade makaroner till, lätt, snabbt och gott =)


Zucchinilasagne

Gjorde lite nyttigare lasagne med zucchiniskivor istället för lasagneplattor och med lättcremefraish och kidneybönor i, mycket gott =)



Både zucchinilasagne (till mig) och vanlig lasagne (till killen).

Kantarell- och baconsås med pasta

Suuupergott med frysta --> tinade kantareller, bacon, creme fraish, timjan, hackad zucchini och salt/peppar, serverades med avokado (med citronolivolja och salt på) och färsk spenatpasta.



Torkade jordgubbar

Inhandlade på kryssningen och supergott på yoghurten =)



Ny tatuering

Nu är den läkt och fin =)


Kryssning

Underbart rolig och skön musik =) Korsakoff var bäst <3



Så nu blir det lördagkväll med killen och räkor =)

Kräm, sallad med älgstek, vitlöksbiff med sötpotatis, pizza, kasslergratäng och julpynt.

Sådär nu var det en stund sen man uppdaterade bloggen igen. Har varit i Motala och hälsat på familjen, pluggat en hel del och skaffat mig en ny tatureing. Men nu kommer det lite uppdatering på maten som lagats senaste dagarna =)

Kräm

Kräm lagades två gånger på en vecka, först gjorde jag och en kompis rabarberkräm med scones och sen lagade jag och syrran jordgubbskräm och åt resten av sconesen =) Kräm är verkligen busenkelt och gott. Man kokar upp den frukt/bär i vatten så det täcker och lite till. Rabarber kokar man tills den blir "strimmig" och jordgubbarna tills de blir lite mosiga. Sen i med så mycket socker man vill ha (jag tog 1 dl till rabarbern och inget till jordgubbarna) sen i med potatismjöl blandat i vatten och så klart =) Jag har ganska mycket potatismjöl i, ca 4-5 matskedar, då jag gillar en mer fast kräm.



På bilden är det jordgubbskrämen och scones med färskost och fikonmarmelad samt vanlig ost och fikonmarmelad =)

I helgen blev det älgstek hos mormor och morfar, mums. Fick hem massor i matlåda och gjorde bland annat en sallad med den. Hade även avokado och ägg till salladen, mums. 

Sallad med älgstek



Tog lite vad jag hade hemma och skapade en ny "egen" rätt som är en nyttigare och lite speciell variant av hamburgare och pommes. Hade blandfärs som jag hade i ägg, salt, peppar, pressad vitlök och soltorkade tomater. Detta blev min hamburgare med stekt purjolök och ost på. Sen hade jag lite sötpotatis som jag hade i ugnen med salt och olivolja på. Såsen är ett marknadsfynd, baconsås som man bara blandar pulver med gräddfil. Mycket god rätt faktiskt och goda smakkombinationer =)


Vitlöksbiff med sötpotatis



Pizza

I onsdags så orkade jag verkligen inte laga någon mat och var på dåligt humör, så jag bröt mina 7 veckor utan onyttig mat och köpte en pizza. Kändes konstigt efteråt då magen inte var van vid sådan mat, men gott var det. Hade faktiskt klarat mig i 7 veckor utan onyttig mat och endast ätit sötsaker på 3 dagar av dessa 7 veckor. 

Blev en pizza med skinka, champinjoner, räkor och kebabsås på. Min favvo nu.



Kasslergratäng

Tatuerade mig idag så blev ganska trött på kvällen och orkade bara slänga ihop något enkelt. Gjorde en kasslergryta där jag la skivad kassler i botten och på med gräddfil, ost och ketchup. In i ugnen på 175 grader i 30 min och så var den klar. Till det blev det snabbmakkisar. Faktiskt riktigt gott och snabbt, men kanske inte supernyttigt :P



Julpynt

Till sist kommer lite julpynt från vår lilla lägenhet.



Köksfönstret.



Sovrumsfönstret.



Och så vår mini mini julgran =)

Nu blir det att slöa i soffan och låta huden läka efter dagens nålmassaker :P hehe..

RSS 2.0