Filbunke, räksallad, lasagne och lite frukost.

Hejsan igen. Idag satt jag precis och kollade lite på "Leila bakar", supermysigt bakprogram som går i repris på söndagar på tv4plus. Där lärde jag mig idag att dinkelmjöl har lika stor proteinhalt som ägg, intressant. Har aldrig hört det innan. Ska nog börja baka på det tror jag.



"Saltå Dinkelmjöl är ett stenmalet, siktat mjöl med hög utmalning. Dinkel har genom sin glutenkvalitet och unika proteinsamman-sättning väldigt bra bakegenskaper. Det kan användas i alla recept i stället för vete.
Bröd och bullar bakat på dinkel får extra fin och mustig smak."

Testade även en annan god grej häromdagen,. filbunke. Det är som en finsk fil-pudding typ. Lite lagom slemmig, men mycket god och faktiskt nyttig.  



Per 100 gram
Energi 220 kJ / 55 kcal
Protein 3 g
Kolhydrater 4,5 g
Fett 2,5 g
Kalcium 120 mg (15 %*)

I fredags så hade jag lite mys för mig själv och snorde då ihop en räksallad. Men nu menar jag inte en sån där kletig smet på burk, utan en god sallad med handpillade räkor och kokt ägg. Mmmm. Hade lite "vanliga" grönsaker i botten, sprayade med min olivolja med citronsmak, lade på de handpillade räkorna, på med det kokta ägget (5 min) och sen vispade jag ihop en sås på lätt kesella, lite majonäs, citronsaft, salt och peppar. Smakade typ som citronmajonäs, men blir lite nyttigare och smakar inte fullt lika fett.



Dagen innan så lagade faktiskt killen lite mat, han gjorde en supergod lasagne. Vet inte exakt vad han hade i, men så här gott blev det.



I lördags så ville jag lyxa till min vanliga frukost (en skivad banan i en skål med onaka). Så jag skar upp en röd grapefrukt och kryddade min onkaka lite. I onakan hade jag kanel, ingerfära och kardemumma. Blir nästan lite pepparkakssmak på den då. MUMS! Dessutom är grapefrukten smockad med vitaminer =)



Igår kväll så blev det att slöa hemma och vila upp halsen inför nästa dags jobb. Då hade killens brors fru med sig en påse med chips. Brukar ju försöka mig hålla ifrån det, men oj så gott det var. Mina bästa chips också, Grillchips.



Ikväll blir det nog lite lätt kesella med nektariner och kaaaanske lite popcorn, beroende på hur sugen jag blir...

Det blev visst en skål med popcorn till kvällsmat idag, ooopps.. Men man kan inte alltid vara duktig varje dag..


Ekologisk ostkaka, sallad med makrill, rotfrukter i ugnen, sallad med lax och tatueringsskisser.

Det blev visst en lång rubrik denna gången, men har lite att skriva sen sist. I söndags så var det en bakisdag och killen hade varit på en marknad dagen innan och köpt ekologisk ostkaka (även ekologisk rabarbermarmelad och svenska kantareller som jag förvällde och frös in). Käkade den till kvällsmat på söndagen med lite lätt kesella till. Var tyvärr lite smaklös, måste erkänna att frödinge är godare, men kändes bra att äta ekologiskt.



Dagen efter kom kompisen lollo hit en sväng och umgicks lite och lämnade även lite tatueringsskisser till min snart kommande tatuering. Mycket trevligt! Då käkade vi lite sallad till kvällsmat med makrill och varsitt ägg. Mumma.



Här kommer även två delar av tatueringsskisserna som ska bli en gemensam någon gång nu i höst =)



Tänkte ta lite av dessa delarna och försöka pussla ihop det tillsammans med tatueraren =)



Kvällen efter det så tänkte jag prova ngt nytt, att ha rödbetor med i "rotfrukter i ugnen". Det var lite speciellt, mycket gott men rödbetorna färgade av sig väldigt mkt. Sen hade jag tyvärr väldigt lite motivation igår till att laga mat så fläskfilén i ugnen blev torr.. Men men sånt händer. Med lite chilisås så blev det gott ändå =)

Rotfrukterna i ugnen gjorde jag genom att jag skivade sötpotatis, morötter, vanlig potatis och rödbetor och hällde på lite olivolja och havssalt, sen in u ugnen i 200 grader i ca 50 min. Fläskfilén stekte jag först i panna med salt och peppar (ska nästa gång ha högre temp i pannan när jag lägger i fläskfilén, så att den får lite mer färg (och även kan hålla in köttsaften lite bättre i ugnen)), sen så hade jag även den i ugnen med rotfrukterna. Men nästa gång ska jag bara ha den inne 20-30 min, inte mer :P



Ikväll så var jag på gymmet för första gången på en månad och blev då vääldigt hungrig efter passet. Så gjorde en vanlig sallad fast med lite extra tilltugg. I salladen hade jag några kuber av ost, jag hade tillagad lax i frysen som jag bara tinade, jag kokade 2 st ägg, fixadetvå riskakor med lätt färskost och sen gjorde jag en liten röra på lätt kesella, hackad rödlök, fishsticks, salt, peppar och citronsaft. Röran blev ganska god, men tyvärr kändes den lite fet, även fast jag hade i lätt kesella. Ska köpa lite dyrare crabfish nästa gång så kanske den blir godare =)



Nu blir det till att slöa lite framför tvn och kolla på mitt favvoprogram "halv åtta hos mig". Tycker det är supermysigt och man får massor av mattips =)

Lax med riva morötter, kycklingsallad och pannbiff =)

Nu var det några dagar sen jag skrev i bloggen, har nämligen haft syster på besök så har haft fullt upp, men här kommer lite från de senaste dagarna. 

Till lunch häromdagen blev det att jag värmde lite lax från frysen (som jag tidigare hade tillagat i ugnen med salt och citronpeppar), rev lite morötter, som jag sprayade min citron-oliv-olja på och sen snorde jag ihop en supergod sås till =) Hade lite creme fraish, fryst dill, salt, peppar och citronsaft i. Kanoners =)



Sen blev det en kycklingsallad dagen därpå. Hade i isbergssallad, slantade morötter, gul paprika, majs ocj kidneybönor =) Kycklingen fick jag faktiskt ett tips från mamsen. På coop så hade de färdiggrillade kycklinglår 2 st för 10 kr, så köpte 4 st sådana och frös in, och sen är det bara att tina dem, pilla isär den och man får en supergod kyckling till t ex sallad =)



Sen på kvällen orkade jag inte vara seriös med matlagningen, så tog det som var lättast, att steka ett ägg och bacon och till det lite bruna bönor. Ser inte så gott ut, men är faktiskt ganska gott =)



Men sen på fredagen så kom ju lillasyster och jag kände att jag ville lyxa till det lite, så gjorde pannbiffar med gräddsås, potatis, ättiksgurka och lingonsylt. MUUUMMMA. 

När jag gjorde pannbiffarna så hade jag inget ströbröd eller mjölk hemma, men tog en vanlig brödskiva som jag hackade sönder, hällde den i en bunke med lite vatten så att den löstes upp, sen i med ett ägg, salt, peppar, hackade gul lök och sen nötfärsen. Blanda väl och sen är det bara att steka. Funkade superfint! Ett tips när man gör pannbiffar eller köttbullar, om man inte vill råka överkrydda på en gång så var lite varsam i början när man kryddar, gör en jätteliten köttbulle och stek den, sen kryddar man mer på resten av färsblandningen =)



Sen gjorde jag gräddsåsen så att jag hällde i matlagningsgrädde i stekpannan efter att jag stekt biffarna där, så att det är lite mojs där från biffarna. Sen i med salt, peppar, lite soya, lite ättiksgurkespad och en skvätt lingonsylt. (Tips från mamsen och mormor). Blir supergött!

Nu ska jag och lillasyster äta brunch med ägg, fil, mackor, te och hela fadderullan. Mums.

Chili con "Arne" och Sallad med kräftröra

Igår så handlade jag på mig massa burkar med bönor och gjorde mig en stor chili con carne =)



Den blev verkligen supergod.

Det jag hade i denna var: 2 burkar hela skalade tomater (som jag hackade sönder), 2 burkar vita bönor, 1 burk kidneybönor, 2 gula lökar, 1 burk majs, 400 gram nötfärs och fräst pressad vitlök. Kryddade med chili, salt och svartpeppar =) Först så fräser man hackad lök, pressad vitlök och i med färsen. Sen är det bara o hälla i alla brukar med bönor, i med kryddorna och puttra i ca 10 min och sen KLART =)

Till detta så blev det lantkubbröd hembakat (på hemköp, hehe) Supergott var det iaf =)



Sen så provade jag ju lätt kvarg som jag lovade i det tidigare inlägget... och.. det var... SUPERGOTT =) Värmde lite frysta jordgubbar och blandade i det. Det smakade nästan lite som turkisk yoghurt, fast inte lika mkt fett. Så kommer använda det massor nu =)



Idag så blev det en vanlig sallad med lite ovanligt tillägg till, en kräft-skink-rom-röra =) Hade även med rödlök, creme fraish, svartpeppar och salt i röran. Najs najs. Tips bara, ha inte för mkt salt i när man använder kräftstjärtar på burk då de redan är väldigt salta.



I salladen hade jag isbergssallad, kidneybönor, gurka, majs och gul paprika. Väldigt enkel, men funkar. Ska försöka mig på att börja testa andra salladssorter med nu tänkte jag, även se om det är några spännande grönsaker som man inte provat innan som man kan ha i salladen. Tips om du vill lära dig att äta bönor också. Jag tyckte inte heller om bönor förut, men kidney har inte så sandig smak som andra bönor har och är också väldigt milda i smaken. Bra att börja och ha dem i tex röror, köttfärssås eller grytor, då märker man de inte lika mkt men lär sig ändå uppskatta smaken mer o mer ;) (Så gjorde jag iaf)

Till killen så blev det samma röra fast på en bit morotsbröd. Han tyckte också att det var mycket gott =)



Ikväll ska jag nog poppa mig lite popcorn och ska då testa en grej som min kinesiska klasskamrat har tipsat mig om, att ha lite socker på dem.. Hmm, skeptisk men måste ju prova.. Jag får utvärdera sen ;)

Tonfisksallad, matiga knäckemackor, naglar och tradera.

Idag har det varit lite jobb som stått på schemat. Efter det gick jag hem och gjorde en smarrig tonfisksallad. =)

I salladen hade jag isbergssallad, morot, majs, gurka, rödlök, gul paprika och så givetvis tonfisk. Hade lite romsås kvar i kylen som jag klickade på och sprayade sen sist med min citron-olja =) Nam nam.

Efter ett tag blev jag lite sugen igen så snodde ihop två lite matigare knäckemackor.


Hade två fullkornsknäckemackor i rund form, på dem lite smör, en bit isbergssallad och sen på ena : ost, kokt skinka och två gurkbitar, och på den andra: leverpastej och ättiksgurka. Mycket gott och man blir riktigt mätt =)

Ikväll tänkte jag prova lätt kvarg med frukt för första gången. Ska tydligen vara himlans nyttigt. =)




per 100 g Kesella lätt ICA lätt kvarg
Kcal 75 55
Protein 13 10
Kolhydrater 3,5 4
Fett 1 0,1

Den ska tydligen vara ännu nyttigare än Kesella lätt, så vi får la testa och utvärdera sen.

Fixade även naglarna idag och testade samtidigt min nya kamera.



Blev ganska bra, både bilden och naglarna.

Nu har jag precis lagt upp två par skor och väggljusstakar på tradera också, så om ni är sugna på att kolla är det bara o höra av sig ;)

Kantareller, Fläskfilé med gorgonzola och Lax.

Har börjat fota lite med min nya kamera nu, så bilderna börja få lite bättre kvalité, men har lååång väg kvar till att bli proffs :P hehe..
Har käkat supernajs mat de senaste två dagarna =)

Jag började med att köpa lite kantareller på hemköp..



Sedan förvällde jag dem...



..smörstekte dem...



..och la upp det på en macka.. MUMMAAA =)



Till huvudrätt blev det en supergod kycklingsallad med diverse i. Lyxade till det med salladsost, riskakor och även min nya älskling, min sprayflaska med citron-olivolja... sjuuukt god =)

'

Dagen efter så var det ju fredag, så då blev det avokado med romröra till förrätt, naaaajs..



Sen provade jag en ny sak till middag. Hade lite varmrökt fläskfilé hemma som jag skivande i bitar, hackade lite rödlök och delade på en kvibille grädd (mögelost). La detta i en form med lite sparris och hällde på matgrädde (15%) och så skjuts in i ugnen.. detta serverades med...



.. med färsk spenat-pasta, suuuupergott =)



Till lunch idag blev det lite rester av romröran som fick dela tallrik med en avokado, lax i ugn och rivna morötter.. mumma =)

Nu ska jag fortsätta att leka med min nya kamera.. =)


Sommaruppdatering.

Ojsan nu var det alldeles för länge sen jag skrev i denna. Har varit lite ledig och farit runt litegranna, har även börjat skolan och blivit rejält förkyld på kuppen, så härligt såååå. Så tänkte passa på att ladda upp lite nu mellan snorpappren och plugget.

Har inte varit så flitig när det gäller att fota mat på ett tag, men har skaffat mig en ny Canon systemkamera nu, så nu borde det bli ändring på det =) Har lyckats ta en del bra bilder, men har masssooor kvar att lära mig =)
Så här kommer lite olika smakprov från de senaste veckorna:



Använde vår elgrill som vi fått av papsen. =) Gjorde lite grillspett. Ett med kyckling som marinerats i honungsmarinad, ett med grönsaker (lök och paprika) och ett med champinjoner som marinerats i samma marinad. Till detta serverades det kokt färskpotatis och min sweet and sour sås =)



Käkade på hälsofreak med syster ellen och hennes kille simon =) Åt en supergod räk-och kräftstjärt-wrap =) Mumma. Dit kommer jag lätt gå igen!



Lite räksallad =) MMmm.. Ett tips när man vill tina räkor snabbt till tex en räksallad =) Ta lite frysta (oskalade) räkor på en ugnsplåt med ungsplåtspapper på.. Bred ut dem, sätt på ugnen på ca 70 grader. Ställ in räkorna i ca 10 min så är det klara att skala =) Superenkelt =)



Skinksallad på sommarskinka, mycket billigare än kassler och smakar nästan likadant =) Är dock lite mer fett på denna skinka, så man får skära bort de delarna. Det som inte kostar i pengar kostar ju lite tid, eller ;)??
Åt riskaka till, har varit lite smått besatt av dem i sommar, finns så många goda smaker och de är ett bra alternativ till snacks =)



Räktallrik med saffranssås =) Mmmm.. Syster var här så ville lyxa till det lite. Gjorde en god sallad, lite couscous, värmde och skalade lite räkor och gjorde sen världens godaste saffrassås. Ta en burk med creme fraish med saffransmak, pressa lite vitlök och rör ner i såsen, klart! =) Superenkelt och supergott =) (var dock försiktig med vitlöken i början) Tips på hur man enkelt och snabbt tillagar couscous, har lärt mig av guru Ramsey.. Koka upp vatten i en vattenkokare, häll i en bytta med plastlock, snabbt i med fond eller en buljongtärning. Blanda runt så att buljongen och vattnet blandas, i med couscous och på med locket. Skaka byttan några gånger sen är couscousen klar =)



Var lite trött så gjorde lite enkel slappismat :P Men ändå god =) Kokade makaroner och värmde lite fiskbullar i hummersås, samt gjorde två st sillmackor med creme fraish och gräslök till :P Klart =)



Lax i ugn, kokt färskpotatis, lite sallad och en klick majonäs =) Nam Nam. Enkelt och gott! Tips till lax, citronpeppar, passar mycket bra till den fisken =)



Jag och älsklingen hade en egen lite kräftskiva.. Blev kräftor, lite lantbröd, aioli, ost, smör och så klart majonäs :D Mumma.



Måste dock säga att dessa japanska kräftor inte alls är lika goda som Boren-kräftor som man kokar hemma, fast det är väl givet :P



En av världens godaste pastasåser =) Hackade lite gul lök, bacon och skinka.. Fräste dessa och hackade lite färsk basilika och färska champinjoner. Hällde även i dem, och senpå med grädde och creme fraish, sen lite salt och peppar och så serveras med pasta, riven ost och ett knippe basilika =) Nam Nam.



Ungsbakade paprikor med köttfärssås i med sallad och hemmagjorda vitlöksbröd till =) Nam. Vitlöksbröd är förresten superenkelt att göra själv. Bara pressa lite vitlök, blanda med smör och är rumstempererat, smöra detta på brödet och sen in i ugnen i ca 10 min i 175 grader =) Klart =)



Den andra världens godaste pastasås =) Lärde mig denna av Israeler för ex antal år sedan. Hacka och stek vanlig lök och eventuellt bacon (jag tycker de t blir godare med bacon i), värm och handskala frysta oskalade räkor. Häll på grädde/creme fraish på löken och baconet, i med salt, peppar och massor oregano =) Koka upp färsk pasta (helst spenatsmak) och sedan sist i med räkorna i såsen (ca 1 min) klart att servera =) Åt detta med fina cina på min födelsedag =) Fick sedan även en fin prinsesstårta av pappa, anna och my =)



Hade lite köttfärssås i frysen, tinade den, hackade lite sallad, kokade lite majs och lade upp lite sill som fanns i kylen, klart, en god och nyttig lunch =) Tips för supergod majs: Koka fryst majs, häll på lite smör och salta, blir suuuupergott!



Ett nytt experiment, grönsaksgratäng. Hällde i alla möjliga grönsaker (hade lite fryst i ugnen) Hällde på en blandning av ägg, matlagningsgrädde, salt, peppar och chilikrydda, på med lite ost och så in i ugnen. Blev helt okej (supergott enligt pappa), men nästa gång ska jag bara ha färska grönsaker :P Serverade med kyckling i ugnen och sweet chili sås =)



Gjorde hemmagjord pizza igår med älsklingen, höll på att däcka av snor så orkade bara hacka grönsakerna. Hade på tomatsås, skinka, gul lök, champinjoner, mozarella, soltorkade tomater och ost. Hade sen på vitlöksås när den varit i ugnen, riktigt gott =)

Sista bilderna kommer från när jag och äsklingen var i söderköping på smultronstället och åt goood glass =)



Johans "vulkan-glass" som rök ballt =)



Min glass med världens godaste brownie i =)

Det var allt denna gången =)

RSS 2.0